Orbán tanácsadója nem számít nagy visszacsinálásra

Vágólapra másolva!
Nem biztos, hogy a Fidesz miután hatalomra kerül, mindent vissza fog csinálni a Bajnai-kormány megszorításaiból - mondta a HVG-nek Szapáry György tekintélyes közgazdász, Orbán Viktor Fidesz-elnök egyik tanácsadója. Az interjúban Szapáry beszélt arról, hogy jelentős adócsökkentésre van szükség, amely átmenetileg a jelenleginél nagyobb megszorítással járna.
Vágólapra másolva!

"Nem hinném, hogy az új kormány mindent visszacsinál. Egyes dolgokat igen, a vagyonadót, úgy tűnik, biztosan. De ha a Fidesz mérvadó gazdaságpolitikusainak a nyilatkozatait nézi, ők nem mondtak mindenre nemet" - mondta a HVG-nek adott interjúban Szapáry György közgazdász, korábbi MNB-alelnök, Orbán Viktor Fidesz-elnök tanácsadója. Szapáry ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Fidesz politikusai eddig kizárólag olyan kijelentéseket tettek, hogy a Bajnai-kormány intézkedéseinek számos elemét eltörölnék kormányra kerülésük után.

Szapáry szerint a 2010-ben megalakuló új kormány mozgástere sem lesz nagyobb, mint a jelenlegi, Bajnai Gordon vezette kormányé. Szapáry azt mondta, a különbség valószínűleg az lesz, hogy szerinte a Fidesz-kormány jobb szerkezetben fogja féken tartani a költségvetési hiányt. A közgazdász beszélt arról is, hogy nagyobb adócsökkentésre lenne szükség, és kérdésre válaszolva elismerte, hogy ez a mainál nagyobb megszorításokkal járna, de hozzátette, hogy "ha még nagyobb mértékben csökkennének a munkaadók terhei, azzal javulna a gazdaság versenyképessége, meggyorsulhatna a felzárkózás".

A Fidesz szakértőitől nem először hallani ilyen gondolatokat, Az Orbán Viktor felkérésére a következő Fidesz-kormányzáshoz készült, Jövőkép című kötetben - amelyet maga a pártelnök mutatott be - például hangsúlyosan szerepel az újraelosztás mértékének csökkentése, vagyis a jóléti kiadások lefaragása. A kötetben többek között az olvasható, hogy a munkára rakodó terheket csak akkor lehet csökkenteni, ha a másik oldalon növelik a vagyoni és forgalmi típusú adókat. (Erről részletesen itt olvashat.)

A Fidesz azonban a jelek szerint nem feltétlenül hallgat a saját szakértőire, ez nyilvánvalóvá vált az ingatlanadónál. Hiába javasolta ugyanis vagyoni típusú adózást az áprilisban bemutatott Jövőkép, a párt májusi elnökségi ülésén mégis úgy döntött, kormányra kerülésük után mindenképpen eltörlik a kormány által bevezetett ingatlandót. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője később azt mondta: a vagyonadót a párt szakértőinek csak egy része javasolta, ők viszont a gazdasági válság miatt annak kivetését semmiképpen sem tartanák szerencsésnek.