Visszadobta Sólyom a gazdákat védő törvényt

Vágólapra másolva!
Átgondolatlanságra és hiányos előkészítésre hivatkozva visszaküldte az Országgyűlésnek Sólyom László államfő azt a törvényt, amely a hazai élelmiszerbeszállítók védelmében tiltana a forgalmazóknak bizonyos tisztességtelen magatartásokat. Sólyom szerint a törvény épp a külföldi beszállítókat hozná előnyös helyzetbe.
Vágólapra másolva!

Nem írta alá és megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Sólyom László köztársasági elnök azt a törvényt, amely a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában, a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szólt. Az államfő döntéséről levélben tájékoztatta Szili Katalin házelnököt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztálya szerdán.

A visszaküldött törvény tisztességtelennek minősít bizonyos kereskedői magatartásokat, és ezeket szankcionálja is. Sólyom szerint ugyan az Országgyűlésnek van joga eldönteni, hogy kell-e külön törvény a tisztességtelen piaci magatartások ellen, de az államfő szerint az elfogadott törvény előkészítetlen, átgondolatlan, jogi ellentmondások vannak a szövegében, és valószínűleg alkalmatlan kitűzött céljai elérésére. Sólyom László levelében külön felhívta a figyelmet arra, hogy bár a törvény leginkább a magyarországi élelmiszer-beszállítókat kívánná védeni, a hatása szerinte mégis az lehet, hogy a kereskedők a magyar helyett külföldi forrásból szerzik be az élelmiszereket.