Sólyom visszaküldte a társasházi törvényt

Vágólapra másolva!
Megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a társasházi törvény módosítását Sólyom László köztársasági elnök. Az államfő egyrészt azt kifogásolja, hogy a törvény felügyeleti jogkört adna az ügyészségnek a társasházak felett, másrészt egy komoly szövegezési hibára is felhívta a figyelmet.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá a társasházi törvény módosítását, hanem megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek - közölte kedden az államfő hivatala. A visszaküldött törvény alapján az ügyészek törvényességi felügyeletet gyakoroltak volna a társasházak felett, betekinthettek volna a társasház dokumentumaiba, illetve bírósághoz fordulhattak volna, hogy helyreállítsák a törvényességet.

A köztársasági elnök szerint az ügyész törvényességi felügyelete nem egyeztethető össze a közös tulajdonnak azzal a formájával, amely a társasházakat jellemzi. Az új rendelkezés emellett Sólyom szerint ellentétes lenne az ügyész hagyományos szerepkörével is, különös tekintettel a társasházak nagy számára.

Sólyom László arra is felhívta a figyelmet, hogy az új szabályozást nem támasztják alá felmérések, statisztikai adatok, az előterjesztők nem végeztek semmilyen hatásvizsgálatot, illetve a törvény szövegébe lényeges szövegezési hiba került, mely lehetetlenné tenné az alkalmazását. A javaslattal szemben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium és a legfőbb ügyész is szót emelt.