Lemondatnák Kókát az SZDSZ ügyvivői

Vágólapra másolva!
Távozásra kéri az SZDSZ ügyvivői testülete Kóka Jánost, a párt frakcióvezetőjét. A testület pénteki ülésén úgy döntött, a megosztottság felszámolása érdekében Kóka mondjon le, és nevezze meg utódját. Pénteken került nyilvánosságra egy körlevél, amelyben Retkes Attila, a párt új elnöke támogatást kért az SZDSZ ügyvivőitől.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ ügyvivői testülete (üt) felkéri Kóka János frakcióvezetőt, hogy a párt megosztottságának megszüntetése érdekében mondjon le posztjáról - Retkes Attila pártelnök ismertetése szerint egyebek között erről határozott a testület pénteki ülésén. Az SZDSZ újonnan választott ügyvivői testületének ez volt az első ülése.

Retkes a tanácskozást követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az SZDSZ vasárnap megválasztott ügyvivői testülete négy határozati javaslatot hozott, amelyek az SZDSZ megújításáról, a következő három hónap feladatairól, a szakpolitikai kabinetek létrehozásáról és a párt egységéről szólnak.

A pártegységről szóló határozati javaslat szerint a megosztottság felszámolása érdekében Kókát távozásra kérik, és egyben jelölje meg azt a személyt, akit a tisztség betöltésére alkalmasnak tart. Retkes Attila újságírói kérdésre azt mondta: az ügyvivői testület üléseén nem merült fel Kóka Jánossal szemben meghozandó jogi lépés vagy szankció.

Arra a kérdésre, hogy mit szól Pető Iván és Magyar Bálint sajtóban megjelent kijelentéseire, Retkes annyit mondott: nagyra tartja a demokratikus ellenzék idején, illetve a rendszerváltozás utáni parlamentben betöltött szerepüket, de mostani állításaikkal nem kíván foglalkozni, mert az SZDSZ egységének a megteremtése a cél. Pető Iván azt nyilatkozta, hogy az SZDSZ története belátható időn belül véget ér, míg Magyar Bálint úgy fogalmazott egy interjúban, hogy "Ennek az SZDSZ-nek vége". Retkes a pártból való sorozatos kilépésekről azt mondta: sajnálja és a kilépőket visszavárják. Ugyanakkor hozzátette: volt számos belépés is az elmúlt napokban.

Kiszivárgott Retkes támogatást kérő levele

Pénteken került az MTI birtokába egy e-mail, amelyben Retkes Attila a mellette való kiállást kért az SZDSZ ügyvivőitől. A körlevelet a pártelnök elnöki irodavezetője küldte el szerdán az ügyvivőknek, azzal a kéréssel, hogy ha az abban foglaltakkal egyetértenek és ezt aláírásukkal is igazolnák, akkor aznap délig jelezzenek vissza, hogy a nyilatkozatot még aznap kora délután eljuttathassák a sajtóhoz.

A levél mellékletének címe a pártból való "kilépésekre reagáló levél", amely azzal kezdődik: az alulírottak, "az SZDSZ alapítói, Megyei Elnökei, az Országos Ügyvivői Testület és az Országos Tanács tagjai kijelentjük, hogy Retkes Attilának a párt megújulására irányuló törekvéseit támogatjuk". A szöveg szerint a párt küldöttgyűlése Retkes Attila megválasztásával az általa meghirdetett program sarokpontjait elfogadta, melyekkel az aláírók egyetértenek, az irányt helyesnek és követendőnek tartják.

Az írásban az is szerepel, hogy az aláírók csalódottan olvasták 12 egykori alapító-tag hétfői közleményét, amelyet olyanok tettek, akiknek érdemei elévülhetetlenek, ugyanakkor már nem politizálnak aktívan, távolról figyelik az SZDSZ működését. A levél szerint az aláírók reményüket fejezik ki, hogy felülvizsgálják álláspontjukat, és belátják, hogy az SZDSZ azért került a jelenlegi, rendkívül nehéz helyzetébe, mert következetlenül képviselte elveit.

Egy másik levélben Kókát vádolta

Csütörtökön az MTI birtokába került Retkes Attilának egy másik levele is, amelyben azt kérte a szabad demokratáktól: "hagyjuk abba a belső háborút!" Ebben Retkes utalt arra is, hogy Kóka János frakcióvezető képviselőcsoportbeli munkatársai aláírásgyűjtést indítottak, "s hamis állításokkal, csúsztatásokkal vettek rá sokakat, hogy határolódjanak el a párt két napja demokratikusan megválasztott vezetőitől". Hozzátette, tudja, hogy elkezdődött két másik aláírásgyűjtés is, amelynek szerzői mellette és a párt új vezetése mellett emelik fel a szavukat.

Az SZDSZ sajtóosztályán az MTI-nek azt mondták, hogy kedden és szerdán két aláírásgyűjtési akció is indult a pártban a pártelnök mellett. A kezdeményezők ezeket a leveleket eljuttatták az elnöki iroda munkatársának és azt kérték tőle, hogy tájékoztassa az ügyvivőket és kérjen visszajelzést tőlük. Az elnök értesülve az akciókról, a párttagoknak írt levelében még csütörtökön kérte ezen kezdeményezések leállítását.

Retkest egy hete választották meg a párt elnökének, azóta egy sor SZDSZ-es lépett ki, köztük több megyei elnök. Az SZDSZ több egykori alapítója és tagja - köztük Konrád György, Hodosán Róza, Iványi Gábor, Rajk László -közös levélben tudatta, hogy távoznak a pártból.