Pető szerint antiszemita toposzokat ad elő Retkes

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ egyik veterán politikusa, Pető Iván a Magyar Narancsnak azt mondta, hogy a párt új elnöke, Retkes Attila antiszemita toposzokat adott elő bemutatkozó beszédében. Pető ezt kifejtve az [origo]-nak azt mondta: a Retkes által használt olyan kifejezések, mint az urbánus vagy a vidéki gyökértelenség az SZDSZ-t támadó antiszemita vádakban szokott felbukkanni.
Vágólapra másolva!

Kemény kritikát fogalmazott meg Pető Iván, az SZDSZ korábbi elnöke Retkes Attilával, a párt új vezetőjével szemben a Magyar Narancsnak adott interjújában. A nagyrészt a párt mélyrepülésének okait elemző beszélgetést még az elnökválasztás előtt rögzítették, majd a választás után Pető írásban kiegészítette Retkesről szóló véleményével.

A politikus többek között azt írta: "Ha nincs a Kóka Jánossal szembeni lincshangulat, ha Retkes Attila az általa vezetendő pártról bocsánatkérés címén tudatlanságában nem ad elő - az egyik, a pártból kilépő szerint - Sarah Palin (amerikai republikánus politikus, korábbi alelnökjelölt - a szerk.)magyar vetélytársaként antiszemita toposzokat, ha Demszky Gábor nem akarja Dugovics Tituszként magával vinni már bekövetkezett politikai halálába Magyar Bálintot, akkor egy liberális párt lehetséges híveinek maradhattak volna illúzióik, hogy még lehet az SZDSZ-ből valami".

Pető az [origo]-nak azt mondta: Retkes megválasztása utáni beszédére gondolt. Ebben az új pártelnök bocsánatot kért többek között azért, hogy magára hagyták a vidékieket, beskatulyázták magukat a belvárosi értelmiségi párt szerepébe, valamint azért, hogy nem foglalkoztak a magyarság sorskérdéseivel.

Pető szerint a Retkes által használt szavak - például az urbánus, a vidéki gyökértelenség, a gőgösség - olyan kifejezések, amelyek általában az SZDSZ-t támadó antiszemita vádakban jelennek meg. Pető hozzátette: nem gondolja, hogy Retkesnek antiszemita szándékai lennének, azt viszont a pártelnöknek tudnia kéne, hogy ezek a kifejezések az antiszemita jellegű toposzokban szoktak felbukkanni.

Az új pártelnök már vasárnap felszólította Kóka János frakcióvezetőt, hogy mondjon le posztjáról, ellenkező esetben Kóka kizárását is kilátásba helyezte. Kóka János vasárnap közölte, nem hajlandó lemondani. Ezt követően többen is jelezték, hogy kilépnek a pártból. (Erről itt olvashat.)