A parlamentet is otthagyja Fodor Gábor

Vágólapra másolva!
Második alkalommal távozik önként a parlamentből Fodor Gábor, az SZDSZ leköszönő elnöke, aki pénteken jelentette be, szeptemberben lemond képviselői mandátumáról. Fodor 1993-ban egyszer már otthagyta a parlamentet, miután kilépett a Fideszből. Most azt mondta, döntésének oka, hogy nem tud együtt dolgozni Kóka János frakcióvezetővel.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ elnöki posztjáról távozó Fodor Gábor pénteken bejelentette, hogy az őszi ülésszak kezdetével lemond parlamenti képviselői mandátumáról is. Fodor a június 7-i, a szabad demokraták kudarcával végződött európai parlamenti választás után jelentette be, hogy távozik a pártelnöki posztról. Utódját vasárnap választja meg az SZDSZ küldöttgyűlése.

Fodor a képviselői mandátumról való lemondást részben azzal indokolta, hogy nem kíván olyan frakcióban dolgozni, amelynek vezetője szerinte a párt szétverésén dolgozik. Fodor ezzel korábbi riválisára, Kóka János frakcióvezetőre célzott. Fodor szerint felháborító, hogy a "frakcióvezető és köre" obstrukcióval megpróbálja megakadályozni azt, hogy az SZDSZ különböző testületei, így az országos tanácsa és a küldöttgyűlés határozatképes legyen. Azt mondta, ezt a leghatározottabban visszautasítja, és arra kér minden "becsületes tagot", hogy legyenek jelen a küldöttgyűlésen és szavazzanak.

A leköszönő elnök szerint tarthatatlan jogi csűrés-csavarás indult el, miközben szabályszerűen és jogszerűen hívták össze a küldöttgyűlést, és ezt a döntést hozta meg a párt ügyvivő testülete is. "Az SZDSZ nem juthat a kisgazdapárt sorsára" - jelentette ki Fodor, aki nem akart állást foglalni az elnökjelöltek személyével kapcsolatban.

Egy éve, amikor elnökké választották, egy rendkívül nehéz helyzetben lévő pártot vett át - közölte Fodor a pénteki tájékoztatón. Azt mondta, az volt a meggyőződése, hogy tennie kell egy kísérletet a támogatottság növelésére, miközben még inkább érvényre juttatják a liberális értékrendet. Fodor szerint ő fontosabbnak tartotta a pártegységet, mint hogy programját akár a "párt osztódása útján is" végigvigyék, de a választók ezzel már láthatóan nem értettek egyet.

Kóka: tönkrement az SZDSZ

Jobb lett volna, ha Fodor tavaly szeptemberben mond le - reagált Kóka János a távozó pártelnök szavaira. Az SZDSZ frakcióvezetője úszerint akkor talán a pártnak még ma is volna esélye. "Akkor kellett volna lemondani, amikor Fodor Gábor a szakértői kormány létrehozása ürügyén vissza akarta vinni az SZDSZ-t a koalícióba" - jelentette ki Kóka, aki szerint elég lett volna, ha a távozó elnök annyit mond: "lemondok, mert elnökségem alatt tönkrement az SZDSZ".

Fodornak közismerten rossz a viszonya Kókával, amit jól mutatott az is, hogy amikor a 2007-es pártelnöki kampányban tartott vitán megkérdezték őket, hogy mit utálnak egymásban, akkor Kóka azt mondta, hogy "nincs ilyen", Fodor viszont hallgatott. Ez a konfliktus később tovább élesedett, Kóka például nem akart távozni a frakció éléről akkor sem, amikor Fodor már elnökként erre kérte.

Még nem tudja, mihez kezd

Fodor országos listáról jutott be a parlamentbe, így utódjáról pártja dönthet. A politikus a pénteki tájékoztatón jelezte, azt szeretné, ha mandátuma sorsáról a vasárnap megválasztandó új elnök döntene. Fodor azt mondta, a párt új vezetőjének minden támogatást meg kíván adni, amennyiben erre igény van.

Kérdésre válaszolva - hogy más politikai formációban kíván-e politizálni -, azt mondta, nagyon sok energia van benne, hogy továbbra is képviselje azt az értékrendet, amelyet a politikában már húsz éve képvisel. Úgy fogalmazott, nem tudja, hogy lesz-e erre módja, mert jelenleg semmilyen terve nincs, de sok benne a tettvágy, és ezentúl is szolgálni kívánja a magyar demokráciát.

A távozó pártelnök a Magyar Nemzetnek korábban adott, a pénteki számban megjelent interjújában már utalt arra, hogy esetleg visszavonul a politikától. "Még nem tudom, hogy a civil életben milyen szerepet vállalok" - mondta a távozó pártelnök - "Ha úgy adódik, nem lesz könnyű a politikával való szakítás, mert az elmúlt két évtizedben mégis erre tettem fel az életemet, de meg fogom oldani."

Egyszer már lemondott

Fodor 1988-ban alapító tagja volt a Fidesznek, de 1993-ban - miután alulmaradt Orbán Viktorral szemben a párton belüli hatalmi harcban - kilépett, és lemondott képviselői mandátumáról is. 1994-ben belépett az SZDSZ-be, majd újra bekerült az Országgyűlésbe. Művelődési és közoktatási miniszter lett a Horn-kormányban, de másfél évvel később lemondani kényszerült, mivel többször is összekülönbözött a miniszterelnökkel.

Többször is jelöltette magát az SZDSZ elnökévé: 2005-ben Kuncze Gáborral szemben maradt alul, majd 2007-ben - rendkívül szoros versenyben - Kóka János győzte le. Pártja ezután környezetvédelmi miniszternek jelölte, ezt a posztot 2007 májusától 2008 áprilisáig töltötte be. Miután a 2007-es elnökválasztás eredményét állítólagos szabálytalanságok miatt megkérdőjelezték, a 2008. június 7-én tartott rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésen az SZDSZ elnökévé választották.