Még csak tervezik a zöldkártya megszüntetését

Vágólapra másolva!
Megszűnhet januártól az autók műszaki vizsgától elkülönült zöldkártyás ellenőrzése a Nemzeti Közlekedési Hatóság tevei szerint. Az egyelőre képlékeny elképzelés alapján a járműtulajdonosoknak 2010-től már csak egyetlen, úgynevezett komplex vizsgára kell majd hordaniuk az autóikat, ráadásul ritkábban, mint a jelenlegi rendszer szerint.
Vágólapra másolva!

"A tervek szerint január 1-től megszűnhet a zöldkártya" - közölte az [origo]-val Lovas Károly Róbert, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnökhelyettese. Az elképzelés szerint megszűnne a jelenlegi rendszer okozta párhuzamosság, vagyis, hogy a járműtulajdonosok műszaki vizsgaállomásra, és zöldkártyás ellenőrzésre is hordják az autóikat, ráadásul utóbbira sűrűbben. Lovas szerint több jogszabályt is módosítani kell majd, "de az érdekképviseletek támogatják az elképzelést".

Az újonnan vásárolt autókat először négy éves korukban kellene majd elvinni a komplex vizsgálatra, azzal szemben, hogy most már két év után kötelező a zöldkártyás ellenőrzés. A négy és tizenkét év közötti kocsikat két évenként, az ennél idősebbeket pedig évenként kell majd a terv alapján elvinni a komplex vizsgára - ismertette Lovas az elképzelésüket.

"Mivel a zöldkártya jelenlegi 1190 forintos árát a jövőben nem kell majd kifizetni, ezért mai áron számítva olyan 5-10 százalékkal csökkenhet a komplex vizsga ára a jelenlegi dupla vizsgálat árához képest" - mondta az NKH elnökhelyettese, hangsúlyozva, hogy januárig még ez is változhat.

Az MTV Híradója csütörtök este tényként közölte, hogy januártól megszűnik a járművek zöldkártyája. Lovas szerint a nyilatkozatát megvágták, ezért jöhetett le tényközlésként az, ami valójában még csak tervezet.

A zöldkártyát 1992-ben vezették be Magyarországon, sok vállalkozás kifejezetten erre a vizsgáztatásra jött létre.