Fogy a víz, a ventilátor és az áram a hőségben

Vágólapra másolva!
Megnőtt a sör és az ásványvíz iránti kereslet a hőségben, de több ventilátor, medence és áram is fogy a kánikula miatt. A mentők csütörtökön is jóval több riasztást kaptak, de a katasztrófavédelem szerint rendkívüli esemény nem történt a hőségriadó alatt. Békéscsabán vízfüggönnyel próbálják elviselhetőbbé tenni a meleget.
Vágólapra másolva!

Harmincezer liter palackozott és zacskós vizet osztanak szét Budapest legforgalmasabb részein, rendkívüli esemény a másfél napja tartó másodfokú hőségriasztás alatt nem történt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csütörtökön. Veszélyhelyzet nincs, ezért valószínűleg nem kell elrendelni a harmadfokú készültségi szintet.

A szabadtéri tűzesetek száma nem emelkedett, országosan egy nap alatt 30-40 riasztásra kellett kivonulnia a tűzoltóknak. Az Országos Mentőszolgálathoz azonban a napi szokásos 350 riasztás helyett ötszáz érkezik, többségében rosszullétekhez, szédülésekhez riasztják őket, de a koccanásos balesetek száma is több a hőség miatt.

Több víz és áram fogy

Három nap alatt 20-25 százalékkal emelkedett a vízfogyasztás a fővárosban, míg hétfőn 536 ezer, szerdán már 613 ezer köbméter víz fogyott - mondta Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek szóvivője csütörtökön. A legmelegebb időszakban ez megszokott, bár évről évre egyre kevesebb vizet használnak az emberek: három éve a legmelegebb napon 764 ezer, két éven pedig 770 ezer köbméter víz fogyott.

Boross Norbert, a Budapesti Elektromos Művek szóvivője arról számolt be, hogy az áramfogyasztás átlagosan 5 százalékkal emelkedett. Ez nagyobb részben nem a lakossági, hanem az ipari fogyasztás, az ipari klimatizáció növeli ilyenkor az áramfogyasztást - tette hozzá.

Jelentősen megnő a kereslet az ásványvizek, a sörök és a klímaberendezések iránt. Hackl Mónika, a Tesco szóvivője szerint a kánikulai napokon 20-30, hétvégén 40 százalékkal is több fogy az ásványvizekből, sörökből. Újabban megnőtt a kereslet az ízesített, alacsony alkoholtartalmú sörök iránt, ásványvizekből főleg szénsavas fogy. De nemcsak az üdítők, hanem a meleg ellen bevethető más eszközök - ventillátorok, felfújható medencék, napernyők - is kelendőek.

Munkavédelmi ellenőrzések

Az elmúlt három napban jelentősen megnőtt a budapesti strandok forgalma, amelyek a hőségriadó alatt hosszabb nyitva tartással működnek. A Palatinuson péntektől éjszaka is lehet fürdeni a hétvégéken - mondta Rippel Veronika, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-nek.

Gedeon András, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség szóvivője szerint mára több cég tartja be ugyan a hőséggel kapcsolatos munkáltatói szabályokat, de a legutóbbi ellenőrzésekkor is találtak hiányosságokat. Az egyik munkáltató például a dolgozóinak a pihenőidőben nem biztosított megfelelő helyiséget, hanem a szomszédos épület által vetett árnyékos részre küldte őket.

Békéscsaba belvárosban egy párakapu frissíti a lakosságot naponta reggel 9 óra és 17 óra között, és több helyszínen vizet is osztanak. Az önkormányzat közzétette azokat az intézmények listáját, amelyek napközben akár több száz embert képesek légkondicionált körülmények között fogadni. Százhalombatta vezetése az utak és járdák locsolása mellett a közintézményekben is gondoskodik a lakosság felfrissítéséről: a helyiek rendelkezésére bocsátották a városháza, illetve a helyi egészségügyi központ légkondicionált közösségi tereit.