Meghalt egy gyerek egy fővárosi strandon

Vágólapra másolva!
Meghalt egy 9 éves gyerek csütörtökön a főváros egyik új élményfürdőjében, az Aquaworldben. A rendőrség szerint a kisfiú beleesett a szörfmedence egyik vízelvezető csatornájába. A létesítményt lezárták, a strandolóknak el kellett hagyniuk a helyszínt. A rendőrség halált okozó veszélyeztetés miatt indított nyomozást. Az [origo] egyik olvasója lefotózta a medencét, ahol a tragédia történt.
Vágólapra másolva!

Halálos baleset történt csütörtökön egy budapesti strandon, a IV. kerületi Aquaworldben. A rendőrség sajtóügyeletese a helyszínen tartózkodó újságíróknak azt mondta: egy kisfiú a szörfmedence egyik vízelvezető csatornájába esett és meghalt. Az ügyben a rendőrség életvédelmi osztálya nyomozást indított halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen - közölte a rendőrség. Az esetet szakértők bevonásával vizsgálják. Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság helyettes szóvivője közölte: a gyermeket a kiérkező tűzoltók a gépházban találták meg, a holttest kiemelése után a helyszínt átadták a rendőrségnek.

Az MTI szerint a medence közvetlen közelében egy fedél van, amely szorosan kapcsolódik a medence vízforgató berendezéséhez. Ez a fedél nyílhatott ki, amelyen keresztül a gyermek beesett. A fiú olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a szülők a fürdőnadrágja alapján azonosították - írja az MTI. Kelecsényi Ágnes, az élményfürdőben egybeépült szálloda marketing- és értékesítési igazgatója a TV2 Tények című hírműsorának azt mondta: a csatornát rács fedte, és nem tudják, hogyan tűnhetett el a rács.

A létesítményt lezárták, a strandolók az [origo] tudósítója szerint 20 fős csoportokban hagyták el a helyszínt, este fél 6-ra azonban a létesítmény szinte teljesen kiürült. A strandólók szerint a szörfmedence - ahol a baleset történt - meglehetősen kicsi, pár négyzetméteres medence. A medencét - a fürdözők szerint - óránként helyezik üzembe, felügyelő személyzet kíséretében. Amikor a medencében nincs hullám, akkor teljesen lezárják, a strandolók nem használhatják.

Az Aquaworld honlapja szerint a "szörfmedence versenyek megrendezésére is alkalmas, és nemcsak speciális, fedett használatra kifejlesztett deszkákkal, hanem saját szörfdeszkával is használható".

Az [origo]-nak az Aquaworld medencéinek és tisztítóberendezéseinek kivitelezésében résztvevő egyik cég vezetője - nevének elhallgatását kérve - szintén úgy tudja, hogy a szörfmedencében történt a baleset, az egyik itteni berendezés szippantotta be a kisfiút. Mint mondta, a szörfmedence egy külföldi cég levédett terméke, amelyben egy speciális hullámkeltő, forgató rendszer működik.

Az uszodatechnikai cég vezetője arról is beszélt: a többi, gyerekek számára készült medencénél "technikailag elképzelhetetlen" a hasonló baleset, mert a tisztítók, amelyek a medencékből elszívják a vizet, speciálisan méretezett, acélból készült rácsokkal vannak lezárva. Az Aquaworldben is a hatósági előírások teljesítésével, hosszú hetekig tartó próbaüzem előzte meg a medencék használatba vételét, ennek során már fürdőzők segítségével tesztelték a medencék biztonságát - mondta a cégvezető.

Az [origo] egyik olvasója lefotózta a medencét, ahol a tragédia történt:

Forrás: Kovács Miklós

"A kérdéses medence üzemen kivül van és nincs elkerítve, illetve úszómester sincs a közelben" - írta a képről olvasónk, Kovács Miklós, aki állítása szerint a baleset napján a fürdőkomplexumban tartózkodott.

Kelecsényi Ágnes, az Aquaworld marketing és értékesítési igazgatója csütörtök este az MTI-nek azt mondta: a gyermek a szüleivel volt a fürdő területén. A baleset a szörfmedence területén történt, körülményeit egy belső vizsgálat fogja kideríteni - tette hozzá. Arról az igazgató nem tudott felvilágosítást adni, hogy a vizsgálat meddig tarthat, hangsúlyozta ugyanakkor: mindenben a hatóságok rendelkezésére állnak. Közölte azt is: felvették a kapcsolatot a medence skót gyártójával, mert a műszaki hiba sem zárható ki.

Az Aquaworld Zrt. este egy közleményt is kiadott, amelyből kiderül, hogy a cég belső vizsgálatot indított, amelynek lezárultáig a szörfmedencét lezárják. "Mi ugyanolyan tájékozatlanok vagyunk, mint azok, akik figyelemmel kísérik a balesetet. Haladéktalanul felvettük a kapcsolatot a külföldi gyártóval annak érdekében, hogy elejét vegyük annak, hogy bárhol a világon hasonló tragédia bekövetkezhessen" - fogalmaz a cég.

Kiürítették a strandot

Az [origo] tudósítója délután ötkor azt jelentette a helyszínről, hogy a létesítmény le van zárva, de még mindig sorban jönnek ki az emberek. Két strandoló munkatársunknak elmondta, hogy hangosbemondón keresztül közölték velük, hogy el kell hagyniuk a strandot. Többen azonban a figyelmeztetés ellenére sem akartak távozni, ezért elhúzódott a kiürítés.

Az Aquaworld honlapján található webkamera felvételén délután négykor az egyik medence teljesen üres volt, mellette néhányan álldogáltak. Fél ötkor a webkamera már nem volt elérhető.

Forrás: Aquaworld webcam
A webkamerás felvétel

A fővárosi Aquaworld - a cég honlapja szerint - Közép-Európa legnagyobb élményfürdő-együttese. A weboldalról kiderül az is, hogy a Megyeri híd közelében található létesítmény 2008 decemberében nyílt meg, a beruházás 17 milliárd forintba került. A komplexum két részből áll: egy élményfürdőből, illetve a szállodához tartozó csendesfürdőből. A 21 medence vízfelülete meghaladja a 3300 négyzetmétert. Az élményfürdőt 72 méter átmérőjű, 5 emelet magasságú óriási kupola fedi le.

A komplexumot az Interestate Ingatlanfejlesztő Zrt. építette fel a Canor Kft. tervei alapján. Csütörtök délután egyik cégnél sem vették fel a telefont.

Az Aquaworld tavaly december elején nyílt meg, a hozzá tartozó négycsillagos szállodával együtt. A fejlesztő cég vezetője az MTI szerint akkor azt nyilatkozta, minden hatósági engedéllyel rendelkeznek. Az építkezéshez összesen mintegy ezer embert foglalkoztattak, a működtetéshez pedig 250 embert vettek fel - mondta az elnök-igazgató, megjegyezve, hogy a kialakításhoz sem állami, sem munkahelyteremtő támogatást nem kaptak.