Vágólapra másolva!
A kormányban bíznak legkevésbé az emberek a Medián még áprilisban készült felmérése alapján, amelyből az is kiderül, hogy a bizalmi rangsor elején az ÁNTSZ, az Alkotmánybíróság és az ügyészségek állnak. A parlament, a biztosítók a lista végén találhatók.
Vágólapra másolva!

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az első, míg a kormány az utolsó az intézmények iránti bizalmat tükröző huszonötös rangsorban - derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet felméréséből. A reprezentatív, még áprilisban készített felmérés százpontos skáláján az ÁNTSZ 62, a kormány 23 pontot ért el, az átlag 48 pont volt.

A felmérés szerint a magyar közvélemény általában közepesen bízik a demokrácia és a piacgazdaság intézményeiben. A legjobban a törvények betartatását biztosító intézmények szerepeltek: a rangsorban a második 61 ponttal az Alkotmánybíróság, utána közvetlenül az ügyészségek (57 pont) következnek, majd a köztársasági elnök (56 pont). A gazdasági intézmények iránt enyhén bizalmatlanok az emberek, a hozzáértésükben azonban megbíznak.

Az intézmények többsége közepesen pozitív megítélést ért el, csak néhány kapott különösen alacsony pontszámot. Ez utóbbiak jellemzően a belpolitika főszereplői: a kormány (23 pont), a politikai pártok (30 pont) és a parlament (31 pont), valamint a korábban is népszerűtlen biztosítótársaságok, amelyek 32 ponttal szerepelnek a listán. Az egyházak és a szakszervezetek az átlag alatt végeztek, előbbiek 45, utóbbiak 39 pontot értek el, ami a felmérés értékelése szerint azt mutatja, hogy a gazdasági válság okozta egzisztenciális bizonytalanság közepette nem számít rájuk komolyan a közvélemény.

A 25 intézmény közül a legjobban általában a belpolitikai csatározásokból kimaradó intézmények szerepeltek, illetve a politikaiak közül a mindennapi ügyekben illetékes önkormányzatok, de utóbbiak közül a fővárosi önkormányzatok kevésbé elismertek a vidékieknél. A sajtó és a fegyveres testületek középtájon helyezkednek el a bizalmi rangsorban.

A felmérésben szereplő öt gazdasági intézmény közül a Magyar Nemzeti Bank érte el a legjobb eredményt (52 pont). A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 46-46 pontot szerzett, egyértelműen csak a kereskedelmi bankok és a biztosítótársaságok iránt bizalmatlanok az emberek - olvasható a Medián júliusban közzétett áprilisi felmérésében.