Szerződést bont a Hospinvesttel Heves megye

Vágólapra másolva!
Zárt ülésen döntött arról a Heves Megyei Közgyűlés, hogy felbontja a szerződést a Hospinvest Zrt-vel. A magáncég által üzemeltetett egri Markhot Ferenc Kórházat a jövőben egy a megye által létrehozott nonprofit társaság működteti majd.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli megyegyűlésen, zárt ülésen döntött hétfőn a Heves Megyei Közgyűlés arról, hogy felbontja a szerződést a Hospinvest Zrt-vel. Így a megyei Markhot Ferenc Kórházat - amelyet jelenleg a magáncég üzemelteti - augusztus 1. után a megye által létrehozott nonprofit társaság működteti majd.

Bár az ellenzéki Fidesz frakció tiltakozott ellene, zárt üléssé nyilvánították a közgyűlésnek azt a részét, amelyen 21 igen szavazattal arról döntöttek a 40 fős közgyűlésben, hogy augusztus 1-vel szerződést bontanak a Hospinvest Zrt.-vel. Egyben döntöttek arról is, hogy a megye önmagában létrehoz egy kiemelten közhasznú nonprofit társaságot, amely a kórházat üzemelteti majd.

Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke korábban azt közölte a jövőben egy három tulajdonosból - az egri és a megyei önkormányzatból, illetőleg a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumából (DEOEC) - álló nonprofit gazdasági társaság működtethetné a kórházat. Habis László, Eger polgármestere ezt követően úgy nyilatkozott, a debreceni egyetemmel nem, csak a megyével alakítana a város közös társaságot.

A hatvani önkormányzat egy hónapja, a gyöngyösi egy hete jelentette be, hogy felbontja a szerződést a magáncéggel, mert nem látja biztosítva a városban, az általuk működtetett kórház jövőjét.

A cég akkor roppant meg, amikor februárban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) bejelentette, hogy eladta Hospinvest-érdekeltségét. Áprilisban a több kórházat működtető cég csődvédelmet kért, miután a CIB Bank az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által a cégnek átutalt összeget teljes egészében az általa lejárttá tett hitel törlesztésére fordította.