Katonát is gyanúsítanak a terrorcselekménnyel

Vágólapra másolva!
Terrorcselekménnyel gyanúsítanak három újabb embert, köztük egy szerződéses katonát, a hatóságok szerint valamennyien a Magyarok Nyilai nevű szervezettel állnak kapcsolatban. A honvédelmi tárca azt közölte, hogy a meggyanúsított katonát azonnali hatállyal leszerelték. A  Budaházy György által szervezett csoport a gyanú szerint korábban több képviselő háza ellen is végrehajtott Molotov-koktélos támadásokat.
Vágólapra másolva!

Szerződéses katona az egyik gyanúsított a három ember közül, akiket terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt vett őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség és a rendőrség. A gyanúsítottak a hatóság szerint ahhoz az önmagát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező csoporthoz tartoztak, amelyet a már előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György hozott létre 2007 elején.

A Honvédelmi Minisztérium kedd esti közleménye szerint a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt őrizetbe vett egyik gyanúsított "a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő szerződéses katona". "A katonai szolgálatra való méltatlanság miatt a gyanúsítottat a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke azonnali hatállyal leszerelte és elbocsátotta a Magyar Honvédség kötelékéből" - tették hozzá. A szerződéses katonát a Katonai Biztonsági Hivatal segítségével fogták el.

Az ügyészség korábban azt közölte, hogy az egyik kedden őrizetbe vett férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2007 áprilisától folyamatosan részt vett a mozgalom tagjainak különböző támadásokra történő felkészítésében, illetve maga is ajánlkozott bűncselekmények elkövetésére. 2007. december 16-án a bűntársaival több Molotov-koktélt dobott Kóka János szabad demokrata képviselő épülő budai házára.

A másik kedden őrizetbe vett férfi a gyanú szerint szintén kiképzőként vett részt a mozgalom tagjainak felkészítésében, illetve tavaly február 7-ről 8-ra virradó éjszaka a bűntársaival részt vett Dunaújvárosban Dér Zsuzsanna MSZP-s országgyűlési képviselő lakása elleni támadásban, amelynek során a lakás bejárati ajtaját lelocsolta benzinnel, majd felgyújtották.

A harmadik férfi az ügyészek szerint szintén a Budaházy által szervezett csoport tagja volt. Ő is részt vett a Kóka János háza elleni támadásban, mint az elkövetők gépkocsivezetője. Az ügyészség mindhárom férfit állami szerv kényszerítése céljából megvalósított terrorcselekmény bűntettével gyanúsítja. Az őrizetbe vett gyanúsítottak közül csak egy tett vallomást, ő tagadta a bűncselekmények elkövetését.

Az önmagát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező csoport korábban több, képviselők otthonai ellen elkövetett lőfegyveres és Molotov-koktélos merényletet vállalt magára. Ez a szervezet vállalta a felelősséget Csintalan Sándor volt szocialista képviselő, a Hír Tv munkatársa megveretéséért és azért is, hogy az utóbbi években többször küldött Antrax feliratú borítékban amúgy ártalmatlan port parlamenti képviselőknek.

Budaházy az ügyészek szerint idén április elején utasítást adott bűntársainak arra, hogy helyezzenek el két országgyűlési képviselő házánál időzítő szerkezettel ellátott, futball labdába rejtett robbanóanyagot. Az időzítő szerkezetek segítségével, azokat egy időben akarták felrobbantani, melyet a rendőrség közbelépése akadályozott meg. Jelenleg a csoportból hatan vannak előzetes letartóztatásban.