Magyar Nemzet: 54 milliót is kereshet egy rektor

Vágólapra másolva!
54,2 millió forintot kereshet egy rektor maximum havonta - számolta ki a Magyar Nemzet. Többféle illetmény és kiegészítés között válogathatnak a hazai egyetemek és főiskolák vezetői, akik mind milliós nagyságrendű havi fizetéseket vehetnek fel. Ez olykor a professzori juttatások háromszorosa is bőven megvan.
Vágólapra másolva!

Akár 54 millió forint is lehet egy rektor éves jövedelme - derítette ki a Magyar Nemzet. A napilap keddi száma szerint Klinghammer István, az ELTE gazdasági tanácsának elnöke megelégelte a titkolózást. Klinghammer elárulta, hogy Magyar Bálint ajánlása és Hiller István jóváhagyása nyomán havonta a professzorok fizetésének ötszörösét viheti haza egy vezető, valamint éves bérének további nyolcvan százaléka ütheti a markát prémium formájában.

Magyar Bálint ajánlása szerint az egyetemi rektori minimumfizetés 927 000 forint (ez a duplája a 463 500 forintos professzori illetmény harmadik fokozatának). Az ajánlás azonban lehetővé teszi, hogy az egyetemek illetménykiegészítésként a professzori illetmény további háromszorosát tegyék az illetményhez, vagyis a rektor maximális havi fizetése 2 317 500 forint lehet. Ez így a 13. havi fizetéssel együtt több mint 30 millió forint. Ehhez jöhet még a prémium, amely az éves bér nyolcvan százaléka lehet, vagyis 24 millió forint. Így összesen egy rektor évente maximum 54,2 millió forintot vihet haza - ismerteti a napilap.

Az elmúlt héten több hír jelent meg arról, hogy a válság idején az egyetemi és főiskolai rektorok továbbra is milliókat keresnek havonta. A Blikk szerint a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) rektora, Solti László havi 4,7 milliós fizetést kap, és 2009 első fél évében további 14 milliós prémiumhoz jutott. (Az egyetem visszautasította az intézményt "negatív színben feltüntető megállapításokat", alaptalannak nevezve őket, de a konkrét összeget nem vitatta.) Magda Sándor szocialista képviselő, a Károly Róbert Főiskola rektora pedig vagyonnyilatkozata alapján havi 4,1 millió forintot kap.

Később a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy a rektorok nem közlik fizetésük pontos mértékét. A felsőoktatási intézmények vezetői közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben leszögezik, hogy nem hozzák nyilvánosságra a fizetéseiket, mert azok nem minősülnek közérdekű adatnak, hanem személyes adatok.