Gárdás tüntetés: az előállítottak többségét elengedték

Vágólapra másolva!
Összesen 216 embert állítottak elő a rendőrök, 17-en könnyebben megsérültek a szombati gárdás tüntetéseken a fővárosban. Az előállítottak többségét, köztük a Jobbik elnökét is, még az éjjel elengedte a rendőrség. A felvonulók a Magyar Gárda Egyesület betiltása ellen tüntettek, de a rendőrség feloszlatta az engedély nélküli demonstrációkat. Vasárnap Nyíregházán is volt tüntetés.
Vágólapra másolva!

Összesen 17 embert kellett könnyebb sérülések - könnygáz okozta szempanaszokkal, zúzódásokkal - kórházba vinni szombat délután és este a budapesti Erzsébet tér környékén lezajlott tüntetésről - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Rendőrök nincsenek köztük. Több tucat embert elsősegélyben részesítettek a mentők. A legkomolyabb sérült agyrázkódást szenvedett, amikor eltalálta egy eldobott üveg.

A téren a Magyar Gárda Egyesület feloszlatásáról szóló csütörtöki bírósági ítélet ellen tartottak a rendőrség által nem engedélyezett tüntetést szombat délután. A rendőrségre aznap több tüntetést is bejelentettek, de egyiket sem engedélyezték. Az Erzsébet téren a földre ülő tüntetőket a rendőrök egyesével vittek el. (Az eseményről szóló beszámolónkat itt olvashatja, gárda betiltásáról szóló cikket pedig itt.)

Az előállítottak többségét elengedték

Szombaton összesen 216 embert állítottak elő, akiknek többsége még az éjszaka elhagyhatta a rendőrséget. Egyesek ellen bűncselekmény és szabálysértés miatt eljárást indítottak - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vasárnap délután honlapján.

A közlemény szerint négy esetben hivatalos személy elleni erőszak miatt indult büntetőeljárás. Öt embert azért állítottak elő, mert semmiféle irattal nem tudták személyazonosságukat igazolni, további két embert pedig azért, mert igazoltatásuk során megállapították, hogy érvényes elfogatóparancs van hatályban ellenük, egyikük a BRFK top 10-es körözési listáján szerepelt.

A BRFK szerint 205 emberrel szemben különböző szabálysértések - garázdaság, közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés, jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint személyi igazolvánnyal kapcsolatos szabálysértés - elkövetése miatt indult eljárás. Azok, akiket szabálysértés elkövetése miatt állítottak elő, még az éjszaka elhagyhatták a rendőrséget.

Az elállítottak között volt Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, aki maga is leült az ülve demonstrálók közé. Vonát vasárnap kora hajnalban elengedték - közölte a BRFK.

Nyíregyházán is demonstráltak a Magyar Gárda mellett

Körülbelül 25-30-an gyűltek össze vasárnap este Nyíregyházán, a Kossuth téren, ahol szimpátiatüntetést tartottak a Magyar Gárda mellett. A rendőrségnek nem kellett közbeavatkoznia, rendzavarás nem történt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivő-helyettese.

A Jobbik Magyarországért városi szervezete korábban egész évre, január elsejétől december végéig minden estére jelentett be tüntetést a térre. A szervezet egy ideje már nem rendezett demonstrációt.