Lenyelte egy koraszülött egy orvosi műszer darabját

Vágólapra másolva!
Egy apró izzódarab került orvosi műszerről egy koraszülött gyomrába Kiskunhalason, amikor megpróbálták újraéleszteni. A pár milliméteres alkatrészt csak később, Szegeden vették észre, ahova azért vitték a kislányt, hogy kezelni tudják koraszülöttségéből fakadó légzésproblémáit. Az alkatrész végül természetes úton távozott a gyerek szervezetéből.
Vágólapra másolva!

Leesett az intubálásnál használatos laringoszkóp izzója, amikor újraindították egy koraszülött kislány légzését Kiskunhalason. Az orvosi műszer alkatrésze a gyerek nyelőcsövébe, majd gyomrába került. A készülékhez egy menet fogatja a pár milliméteres izzót, abból tört le egy kis darab.

A kislányt azért kellett újraéleszteni, mert idő előtt született. Édesanyja veszélyeztetett terhes volt, az orvosok tanácsa ellenére azonban nem maradt a kórházban. Hétfőn, otthon lett rosszul. A kiskunhalasi orvosoknak végül a kislány és az édesanya életéért is küzdeniük kellett.

Az újraélesztés végül sikerült, a gyereket pedig a Szegedi Gyermekklinikára szállították. Itt vették észre az izzódarabot, miután csináltak egy röntgent, és azon látszott, hogy a kislány belei között van valami. Később derült ki, hogy a műszer egy darabja.

A kiskunhalasi orvosok mindebből nem vettek észre semmit. Lengyel János, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház orvosigazgatója azt mondta: ez azért történhetett, mert nagyon gyorsan kellett cselekedni, a gyerek a klinikai halál állapotában volt. A kórházban vizsgálatot indítanak az ügyben, és lecserélik az ilyen eszközöket.

A kislányt a Szegedi Gyermekklinika koraszülött-osztályán ápolják, az izzódarab természetes úton távozott a szervezetéből. Születési rendellenessége, légzészavarai miatt azonban továbbra is lélegeztetőgépen tartják az orvosok.