Már ketten kapták el a H1N1-et Magyarországon

Vágólapra másolva!
Egy 38 éves férfi betegedett meg az új influenzában, ezzel már 12-re emelkedett a magyarországi megerősített esetek száma. A férfi feltehetően nem külföldön kapta el a vírust, hanem az országban fertőzödött meg. A másik 11 beteg már jól van, és az új beteg állapota is kielégítő.
Vágólapra másolva!

Újabb, az új típusú influenzavírus által okozott megbetegedést regisztráltak Magyarországon, így 12-re emelkedett a megerősített esetek száma - közölte pénteken az ÁNTSZ Kommunikációs Főosztálya. A mostani a második eset, amikor valaki nem külföldön fertőződött meg.

Az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ légúti vírus osztályán két influenzagyanús beteget vizsgáltak az elmúlt napokban. Közülük egy 38 éves férfinál igazolódott be az influenza A(H1N1) vírus jelenléte. Az illető nem járt külföldön mostanában, de egy munkatársa június 26-án érkezett haza az Egyesült Államokból.

A beteg tünetei kedden kezdődtek. Láz, torokfájás és rossz közérzet miatt kereste fel a budapesti Szent László Kórház ambulanciáját, ahol légúti mintát és vért vettek tőle. Az ellátás után hazaküldték a férfit, de nem javult az állapota, ezért újra jelentkezett a kórházban. Jelenleg kielégítő az állapota - közölte az ÁNTSZ.

A fertőződés körülményeit még nem tisztázták, de folyamatosan vizsgálják az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézetének epidemiológusai. Több olyan embert találtak, akik szorosabb kapcsolatba kerültek a 12. beteggel. Két esetben a gyorsteszt pozitív lett. Az influenza A(H1N1) vírus kimutatására a vizsgálatok folyamatban vannak - közölte az ÁNTSZ.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerdán azt mondta, hogy már mind a 11 ember jól van, akiknél Magyarországon diagnosztizálták az új influenzát. Egy eset volt mindössze, amikor valaki itthon fertőződött meg, a többiek Észak- vagy Dél-Amerikából, néhányan pedig Angliából érkeztek. Az első eset is egy brazil állampolgár volt, a férfinál május 29-én mutatták ki a vírus okozta megbetegedést.