H1N1 fertőzött meg miskolci iskolásokat Görögországban

Vágólapra másolva!
Az új típusú influenza vírusát mutatták ki egy miskolci középiskolás gyerekben, aki Görögországban nyaralt - mondta el csütörtökön Falus Ferenc országos tisztifőorvos. Falus tájékoztatása szerint a tanuló emiatt kint maradt Görögországban. Egy másik társa is elkapta a vírust, ő hazautazott, már jobban van. Az ÁNTSZ szerint 41-re emelkedett a magyar H1N1-esetek száma.
Vágólapra másolva!

Egy miskolci fiú és tanára Görögországban maradt egy csoportos nyaralás után, a fiúnál a kinti vizsgálatok kimutatták az új influenzavírust - közölte Falus Ferenc országos tiszti főorvos csütörtökön. Falus Ferenc elmondta: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arról értesült hétfőn, hogy egy csoport hazajött Görögországból és az utazók közül egy gyermeket az új influenzavírus betegített meg. Őt megfigyelésre kórházba szállították.

A csoport itthoni vizsgálata közben derült ki a szolgálat számára, hogy a csoport tagjai közül egy fiú és egy tanár nem érkezett haza Magyarországra - ismertette Falus. Megtudták, hogy a gyerek kint belázasodott, orvoshoz ment a tanárával együtt, ahol a gyorsteszt negatív lett. Csütörtökön azonban az ÁNTSZ nem hivatalosan azt az információt kapta, hogy a további vizsgálatok igazolták a fiú szervezetében az A/H1N1 vírust. A szakember közlése szerint nem kellett kórházban maradnia a tanulónak.

Falus Ferenc elmondta, hogy az ÁNTSZ felvette a kapcsolatot a görög egészségügyi hatóságokkal és tájékoztatást kértek a kint tartózkodó magyar állampolgárokról. Az ÁNTSZ a többi között arra szeretne választ kapni, hogy miért nem jött haza Görögországból a fiú és tanára. Az országos tiszti főorvos kitért arra, hogy a Külügyminisztérium kapcsolatban áll a kint tartózkodókkal, akik biztonságban vannak. A tájékoztatás szerint a leletekre várnak.

Az ÁNTSZ csütörtök esti közleménye szerint negyvenegyre emelkedett az igazolt H1N1-esetek száma Magyarországon. Az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központban az elmúlt 24 órában 7 mintát vizsgáltak meg, amelyből négy esetben igazolták az új influenza vírus kóroki szerepét, így az eddig megerősített esetek száma 41. A négy új fertőzött ember - két nő és két férfi - külföldön tartózkodott az elmúlt hetekben. Ketten közülük több országban is jártak egymás után. Az általuk érintett országok: Ausztrália, Szingapúr, Korea, Taiwan, Egyesült Királyság, Brazília. Valamennyi új beteg állapota kielégítő, otthonukban gyógyulnak.