Gyűlölködés bénítja Fót vezetését

Vágólapra másolva!
Fót működtetését veszélyezteti az önkormányzatban hónapok óta dúló belháború, a képviselőtestületi üléseken folyó veszekedések miatt pályázati lehetőségek úsznak el, vagy óvodafelújítások késnek - mondták az [origo]-nak helyi politikusok. A városvezetők háborúskodásának nyomai vérző orrok, pillanatragasztóval tönkretett zárak, erőszakkal berekesztett ülések.
Vágólapra másolva!

[Dr. Mádly Zsolt polgármester:] Azt mondtam, hogy Acél képviselő úr foglaljon helyet, vagy távozzon a teremből.
[Acél Sándor képviselő a háttérből:] Akkor maga foglaljon helyet, vagy távozzon a helyiségből. Hát mit gondol? (...)
[Dr. Mádly Zsolt polgármester:] Acél úrtól megvontam a szót és... (a háttérből kiabálás hallható) kérem szépen jegyzőkönyvezzék, és legyenek szívesek és vezessék ki a teremből ezt az úriembert. Amíg a teremből nem vezetjük ki a garázda elemeket, a testületi ülést berekesztem és szünetet rendelek el. Rendőrséget kérem szépen, hogy jöjjön.

Részlet egy átlagos fóti képviselőtestületi ülés jegyzőkönyvéből. Fóton a polgármester és a képviselőtestület nagyobbik része úgy összevesztek, hogy akadozni kezdett a város irányítása. A január óta hivatalban lévő fideszes polgármester, Mádly Zsolt legutóbb például büntetőfeljelentéssel fenyegette meg a testület tagjait, és egy mikrofonkonnektorral orrba verte az alpolgármestert, Fábry Bélát, akinek vérezni kezdett az orra. A képviselőtestület tagjai pedig fegyelmi eljárást indítottak ellene, feljelentették és fel is függesztették, mert szerintük törvénysértő módon irányítja a várost. Mádly közölte, ennek ellenére folytatja a munkát.

A városban hónapok óta nem szűnik az ellenségeskedés, ami az érintett helyi képviselők szerint is veszélyezteti a város irányítását. Fábry Béla (MSZP) alpolgármester - Mádly fő ellenfele - szerint a konfliktusok gyakorlatilag megbénítják a testületi és hivatali munkát. Igaz, szerinte ez kizárólag a polgármester hibája, aki - állítja - megpróbálja szétzilálni a képviselőtestület működését, állandóan berekesztve annak üléseit. (Szerettük volna megkérdezni a polgármestert is, de többszöri telefonos megkeresésünkre sem reagált. Legutóbbi közleményében azt állította, éppen az időközi választáson vele szemben alulmaradt képviselők igyekeznek megakadályozni a fótiak érdekében végzett munkát.)

"Olykor-olykor" dolgoznak is

Fábry az [origo]-nak azt mondta, a képviselőtestületi ülések nagyobb része vitákkal telik, és csak "olykor-olykor" érdemi munkával, sokszor már a napirendek elfogadásában sem tudnak megegyezni. "Az, hogy a testület, úgyis mondhatjuk, hogy nevetségessé vált, Mádly Zsoltnak köszönhető" - fogalmazott és saját magát nem tartja felelősnek a konfliktusokért. Ugyanezt mondta Móczár Béla, a MDF helyi elnöke, szerinte is csak a polgármester a hibás abban, hogy a képviselőtestületben "így már nincs értelme" dolgozni.

"Január óta [ekkor foglalta el posztját a polgármester - a szerk.] minden megállt. Határidős dolgokat nem tudtunk megtárgyalni" - mondta az [origo]-nak Móczár. A kialakuló konfliktusok miatt Fót elszalasztott például áprilisi és májusi pályázati lehetőségeket is - magyarázta. Fábry szerint sem lehet előrelépni Fót számára fontos ügyekben, például útépítések, óvoda- és iskolafelújítások ügyében, nem halad a városközpont rehabilitációjáról szóló pályázat sem, és csúszik az új városfejlesztési koncepcióhoz tartozó szabályozási terv módosítása is.

Azt Móczár és Fábry is elismerték, hogy nagyon rossz arcát mutatja az ellenségeskedéssel a város vezetése Fót lakosai felé. Móczár szerint a fótiak csak azt látják, hogy a környező települések fejlődnek, míg Fóton megállt az élet. Szerinte előre lehet tudni, hogy a következő választáson a szavazók megbüntetik majd mindezért a helyi politikusokat, a helyzeten azonban egyelőre ennek ellenére sem tudnak változtatni - mondta. Hozzátette azért, hogy lépni akarnak az ügyben - például bírósághoz fordulnak a polgármester miatt.

Pillanatragasztó, kromofág, vörös festék

A polgármester és többféle párthoz tartozó ellenfelei közötti belháború az év elején robbant ki, de csak egy hangfelvétel júliusi nyilvánosságra kerülése után derült ki, hogy mi a helyzet Fóton. A hangfelvétel egy néhány tízmilliós önkormányzati beruházás megszerzéséről szól, ami miatt a képviselők egymást vádolták korrupcióval. A vita végül ügyészségi bejelentésig és tettlegességig - a múlt heti orrbaverésig - fajult. (A bonyolult történet részleteiről itt olvashat.)

Az azóta eltelt napok sem zajlottak eseménytelenül. Vargáné dr. Lenkó Erzsébet jegyző szerint kedd reggelre valakik pillanatragasztót nyomtak a polgármesteri hivatal kapujának és főbejáratának záraiba, ezért ki kellett cseréltetni őket. Az udvar betonjára pedig - az egyik politikusnak címezve - azt fújták vörös festékkel: "Húgyos, takarodj!" Az épületet is teleplakátolták olyan papírokkal, amelyekre a "húgyos" szót írták - mondta a jegyző az MTI-nek.

Pénteken pedig fegyelmi eljárást indított a polgármester ellen az a tíz helyi képviselő, akikkel a leginkább elmérgesedett a Mádly viszonya. Bár a polgármester megpróbálta megakadályozni a fegyelmi ülést - az ülés résztvevői szerint belülről bezárta a polgármesteri hivatal több helyiségét, majd a kerítésen át távozott a hivatalból -, ennek ellenére a képviselők összeültek, és a vizsgálat idejére, 30 napra felfüggesztették tisztségéből a polgármestert. (Erről bővebben itt olvashat.)

A döntés ellenére Mádly folytatni akarja a munkát, mondván, őt a tíz képviselő péntek esti "összejövetelén" történtek semmire sem kötelezik. "Ezért hétfőtől folytatom a munkámat, és senkit nem engedek törvénytelenül a 20 ezer fóti közös vagyonához hozzányúlni" - írta a polgármester közleményében.

A város vezetése már Mádly hivatalba lépése előtt is több botrányba keveredett, az önkormányzat működését korábban is feljelentések hátráltatták. Fábry Béla alpolgármester például 2008 januárjában azért tett feljelentést, mert valakik kromofággal öntötték le az önkormányzat épülete előtt parkoló kocsiját. Ebben az időben gyakorlatilag már nem is volt polgármestere Fótnak, miután a képviselőtestület felfüggesztette az előző polgármestert, Szent-Iványi Gézát, aki szintén nem tudott kijönni a testülettel. Szent-Iványi ellen bírósági eljárás is indult, az ítélőtábla végül különféle törvénysértések miatt megszüntette a polgármester tisztségét, így időközi választásokat kellett kiírni. E választás győzteseként foglalta el a polgármesteri széket Mádly Zsolt idén januárban.