Folyamatosan apadnak a dunántúli folyók

Vágólapra másolva!
Levonulóban vannak a dunántúli áradások, apad a Rába, a Lajta, a Mura és a Duna Budapest fölötti szakasza. A főváros alsó rakpartjait leghamarabb vasárnap nyithatják meg az autósok előtt. Hamarosan elkezdődhet az áradások utáni kárfelmérés is.
Vágólapra másolva!

Még 853 kilométer hosszan van érvényben árvízvédelmi készültség, de a folyók apadnak. Budapesten változatlanul másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben - közölte Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője.

A Fővinform szerint leghamarabb vasárnap nyithatják meg a rakpartokat, azonban az útszakaszokat le is kell takarítani előbb, így ez hétfőre is csúszhat. Rosta Marian, a Fővinform vezetője azt mondta, lehetséges, hogy szakaszonként nyitják majd meg a rakpartokat.

Lassan megkezdődhet a károk felmérése, a helyreállítás és a felhasznált készletek visszapótlása - közölte Reich Gyula péntek reggeli gyorstájékoztatójában. A közlemény szerint már második napja nincs jelentős árhullámot előidéző csapadék a nyugat-dunántúli folyók vízgyűjtőjén. Kisebb záporok még lehetnek, ezek kisebb vízfolyásokon okozhatnak problémát, helyi vízkárt.

A Duna Nagybajcsnál, péntek reggel 547 centiméteres volt. Budapesten hosszan tartó, 716 centiméteres tetőzést követően péntek reggel 6 órakor már csak 706 centiméteres vízállást mértek. A Duna az alsó szakaszán lassan, folyamatosan árad.

A Rába magyarországi felső szakasza gyorsan apad, a középső szakaszon a korábban elindult harmadik árhullám Sárvár alá ért - közölte a szóvivő. A Murán is levonult már az árhullám.

A Lajtán az apadás megindult, de itt a szükségtározókból a folyóba visszavezetett víz elnyújtja az ár levonulását. A jelenlegi folyamatok alapján a vízállás harmadfokú készültségi szint alá várhatóan szombat délután süllyed.

Reich Gyula szerint harmadfokú készültségi szint csak a Lajtán, összesen 36 km hosszan van, másodfokú a készültség a Rábán Sárvár alatt, összesen 195 kilométer hosszan, és elsőfokú a készültség a Duna teljes magyarországi szakaszán, a Rábán és a Mura mentén, valamint az Ipolyon, összesen 622 km hosszan. A védekezés során a vízügyi szolgálat eddig kb. 300 ezer homokzsákot, 1500 fáklyát, 3200 négyzetméter fóliát használt fel.