Vizsgálják a vezetőkben tobzódó állami céget

Vágólapra másolva!
Belső vizsgálatot indított a vagyonkezelő az állami tulajdonú ERFO Kht. működésével kapcsolatban, ahol a tavaly szeptemberben érkezett új vezetés több igazgatói posztot hozott létre, egy azóta kirúgott munkatárs szerint magas fizetésekkel. Az egyik posztot egy időre Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök titkára foglalta el, aki azonban nemrég távozott, állítólag épp azért, hogy megelőzze a támadásokat.
Vágólapra másolva!

"A titkárnőm jegyezte meg hétről hétre, hogy egyre többen vagyunk" - mondta az [origo]-nak Varga László, a fogyatékosokat és megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cég, az ERFO Kht. egykori kereskedelmi és marketing igazgatója. Szerinte az állami tulajdonú cégnél tavaly szeptember óta "ejtőernyőztetés" kezdődött: megszaporodtak az igazgatói állások, ilyen posztot kapott például Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök egykori titkára, Teiszler Zoltán is.

A cégnél 2004 óta dolgozó Varga elmondta, hogy nem volt jó viszonya a vezetőkkel, és kedden elbocsátották arra hivatkozva, hogy megszűnik a pozíciója. Az [origo]-nak az ERFO belső ügyeiről még hétfőn, kirúgása előtt beszélt.

Varga szerint a cégnél korábban volt egy ügyvezető, egy cégvezető és egy gazdasági igazgató, de ma már létezik például kereskedelmi igazgató, humán igazgató, koordinációs igazgató, gazdálkodási főosztályvezető és vagyonvédelmi tanácsnok is. Varga szerint magas fizetéseket kapnak, de konkrét számokat nem tudott mondani. Szabó György, az egyetlen magyarországi fogyatékosokat segítő szakszervezet, a Fészek vezetője azt állítja, hogy az ERFO-ból származó információi szerint az új vezetők nagyságrendileg 800 ezer és egymillió forint közötti összeget keresnek havonta.

Feltehetően ezekre a Varga és Szabó által felvetett problémákra koncentrál az az ERFO-nál indult belső vizsgálat is, amelyet a tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) rendelt el, a hozzá és a Pénzügyminisztériumhoz érkező névtelen panaszok nyomán. A vizsgálat megindításáról az MNV szóvivője, Száraz Gábor számolt be az [origo]-nak, de a bejelentések tartalmát nem árulta el. A vizsgálatot az ERFO felügyelő bizottságának (fb) kell lefolytatnia a szóvivő szerint. Az fb elnöke, Czegle Tibor egyelőre nem tud ilyen felkérésről, megkeresésünkre azt mondta, szabadságát tölti.

Varga szerint több új vezető is korábban az MNV elődjénél, az ÁPV Rt.-nél dolgozott. Ezt megerősítette az [origo]-nak az ERFO kommunikációs igazgatója, Farkas Jácint, aki kérdésünkre elmondta, valóban dolgozott náluk Gyurcsány egykori munkatársa, Teiszler Zoltán is. Farkas hozzátette azonban, hogy Teiszler a közelmúltban távozott, mert attól tartott, a neve miatt ejtőernyőztetéssel vádolják majd a céget. "Ejtőernyőzésről szó sincs", "a véletlen műve" az új vezetők ÁPV-s, MeH-es múltja - jegyezte meg Farkas.

A kommunikációs igazgató szerint új posztokról nincs szó, mert több korábbi munkatárs pozíciója megszűnt, egyes posztokat pedig magasabb, igazgatói szintre emeltek - mondta Farkas, aki a belső vizsgálat indításáról nem tudott, a vezetők fizetéséről pedig nem akart beszélni. Arra a kérdésre később ígért választ, hogy mennyit változott a vezetők bérére költött összeg az ERFO-nál az elmúlt egy évben.

Farkas Jácint utólag szerette volna visszavonni nyilatkozatát. Levelében az [origo]-nak azt írta: "Az elmúlt napokban a társaságunkkal kapcsolatban megjelent különféle írások súlyosan sértik az ERFO gazdasági, rehabilitációs érdekeit, illetve többszörösen üzleti titkot sértenek, amelynek következményeként ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést teszünk."

Az ERFO Kht. százszázalékos állami tulajdonban van, és mivel a tulajdonosi jogokat az MNV gyakorolja, a jelenlegi ügyvezető, Heringer Gábor személyéről is ott született döntés, a többi vezető kinevezése azonban már az ő hatásköre - mondta Farkas.

A cég némileg változó formában 1994 óta működik, jelenleg mintegy 1300 fogyatékos vagy megváltozott munkaképességű embernek biztosít munkát csaknem kéttucatnyi telephelyén. Tavaly az ERFO 2,3 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott. A cég legutóbbi közhasznúsági jelentése szerint az államtól kapott pénzből a harmadik legnagyobb részt - csaknem 365 millió forintot - a "munkaszervezés és irányítás költségeire" költötték el 2008-ban.