Négy laza csavar okozta az Aquaworld-tragédiát

Vágólapra másolva!
A fedelet alig tartó meglazult imbuszcsavarok okozták az Aquaworld szörfmedencéjében azt a tragédiát, melyben egy 9 éves  fiú halt meg - értesült a Magyar Televízió. Közben kiderült, hogy egy pár tízezer forintos szenzort kellett volna csak vásárolnia az Aquaworld Zrt.-nek, hogy megelőzze a gyermekhalált. Egy minőségtanúsítványok kiadásával foglalkozó cég már átvizsgálta egyszer a strandot, de a szörfmedencét akkor kihagyták, mert nem volt kötelező. A BRFK már több mint 20 embert hallgatott ki az ügyben, köztük vannak a skót gyártó egyes munkatársai is.
Vágólapra másolva!

Négy meglazult imbuszcsavar okozta az Aquaworldben csütörtökön azt a balesetet, amelyben egy kilencéves fiú életét vesztette - értesült az Magyar Televízió Híradója kedden.

A köztévé hírműsora megtudta, hogy a balesetet vizsgáló külső műszaki jelentésben az áll: a szörfmedence aknájának fedelét rögzítő négy csavar meglazult, ezért nyílhatott ki a fedél. Ezt négy imbuszcsavar tartja, amelyet csak speciális kulccsal lehet kinyitni. A szakértők azt is vizsgálják, hogy miért voltak lazák a rögzítő csavarok - hangzott el az MTV Híradójában.

Egy szenzor is elég lett volna

Egy elektromos szenzor megakadályozhatta volna az Aquaworldben csütörtökön történt tragédiát, ennek az ára pár tízezer forint - mondta Madaras Gábor, a minőségtanúsítványok kiadásával foglalkozó ÉMI-TÜV-SÜD Kft. vezetője kedden. A szenzor érzékelni tudja a fedőlapok elmozdulását, rögzítettségét, ha gond adódik, akkor azonnal le tudja állítani a rendszert - fejtette ki.

A céget kedd reggel hivatalosan is felkérte az Aquaworld vezetése, hogy az egész fürdő területén végezzen speciális biztonságtechnikai ellenőrzést, és erről tanúsítványt állítson ki. Arra a kérdésre, hogy korábban végeztek-e ilyen vizsgálatokat a fürdőben, Madarász Gábor azt mondta, a megnyitás előtt már megvizsgálták egyszer a területet, de akkor csak azokat a berendezéseket vizsgálták, amelyekre törvényi előírás van. A szörfmedencére - ahol a baleset történt - nem vonatkozott semmilyen előírás.

A vízipark szörfmedencéjénél egy 9 éves kisfiú vesztette életét múlt csütörtökön. A gyermek belezuhant egy aknába, és a hullámkeltő berendezés szétroncsolta a testét.

Még mindig nincs gyanúsított

Már több mint húsz embert hallgattak meg tanúként a rendőrök a fővárosi Aquaworld élményfürdőben csütörtökön történt baleset ügyében. Köztük voltak az uszoda dolgozói, illetve a medencét gyártó skót cég alkalmazottai is - tudta meg a Független Hírügynökség a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesétől kedden. Gyanúsított továbbra sincs, az eljárás ismeretlen tettes ellen folyik halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt.

Forrás: Olvasónk felvétele
Nem tartották rendesen a fedelet a meglazult csavarok - Olvasónk felvétele

Múlt csütörtökön esett az egyik fővárosi élményfürdőben a szörfmedencéből a vízelvezető aknába egy 9 éves kisfiú, aki a helyszínen meghalt. A strandot üzemeltető Aquaworld Zrt. belső vizsgálata hétfőn délután zárult le: ez emberi mulasztást állapított meg. A karbantartó, valamint az üzemeltető területről egy-egy munkatárs felelősségét állapították meg, és fel is mondtak nekik.

Az Aquaworld korábbi tájékoztatása szerint ezek a dolgozók észlelték az aknafedél hibáját, ennek ellenére engedélyezték a szörfmedence elindítását, illetve nem állították le annak működését. Ezentúl nem értesítették felettesüket az aknafedő meghibásodásáról. Rajtuk kívül további két munkatárs közvetett felelősségét is megállapította a belső vizsgálat, tőlük rendes felmondással válik meg a cég.