A rendőrség fellépést ígér az újjáalakult Gárdával szemben

Vágólapra másolva!
Bűncselekményt követ el, aki a bíróság által feloszlatott Magyar Gárda vezetésében részt vesz - közölte a rendőrség azt követően, hogy a Jobbik szombati tüntetésén bejelentették a Gárda újjáalakulását. A szervezetet július 2-án oszlotta fel jogerősen a bíróság.
Vágólapra másolva!

"Aki a bíróság által jogerősen feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében vesz részt, bűncselekményt követ el. Ilyen esetekben a rendőrség a leghatározottabban fog fellépni" - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) honapján. A közlemény azt követően adták ki, hogy a Jobbik szombati tüntetésén bejelentették, újjáalakítják a Magyar Gárda Mozgalmat.

A szombati Szabadság téri tüntetést azért tartotta a Jobbik, hogy tiltakozzon a Magyar Gárda egyesület feloszlatása ellen, valamint az ellen, hogy a múlt szombati tüntetésüket feloszlatta a rendőrség. (A múlt heti oszlatásról itt olvashat.) A demonstráción - amelyen az MTI szerint két és fél ezren vettek részt - Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója jelentette be a Magyar Gárda Mozgalom újraalakulását.

Ezt követően többen magukra öltötték a gárda egyenruháját: köztük volt Für Lajos volt honvédelmi miniszter, ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész. Ugyancsak magára öltötte a ruhát Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Morvai Krisztina, a párt EP-képviselője. Vona közölte: ha bekerülnek a parlamentbe, az első napon ezt fogja viselni és törvényjavaslatot terjeszt majd az Országgyűlés elé, hogy jogszerűen működhessen a Magyar Gárda Mozgalom.

A Magyar Gárda Egyesületet július 2-án oszlotta fel jogerősen a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla. A Gárda az elsőfokú bíróság döntése ellenére is zavartalanul tartott gyűléseket. A vezetők akkor arra hivatkoztak, hogy az Egyesület és a Mozgalom nem ugyanaz, a gyűléseket pedig a Mozgalom tagjai tarják. Az ítélőtábla azonban az ítélet indoklásában erre utalva azt mondta: a Mozgalom az Egyesület szerves része, a döntés tehát a mozgalomra is kiterjed.

Az ítélőtába szerint a Gárda korábbi vonulásai helyszínéül szándékosan olyan településeket választott, ahol nagy volt a társadalmi feszültség. Az ítélet szerint a felvonulások kirekesztésre és gyűlöletkeltésre alkalmasak voltak. A bíróság szerint a gárdisták egyenruhája, a felvonulásokon elhangzó beszédek önmagukban belefértek volna a gyülekezési szabadságba, együttesen azonban alkalmasak voltak a félelemkeltésre. A demonstrációk pedig tovább élezték a településeken uralkodó társadalmi feszültségeket - mondta indoklásában a bíróság.

A Kormányszóvivői Iroda pénteken azt közölte, hogy a kormány a feloszlatott társadalmi szervezetekkel kapcsolatos rendeletet fogadott el. A kormányrendelet szerint szabálysértésnek minősül és pénzbírsággal büntethető, ha valaki a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében vesz részt. A büntető törvénykönyv szerint jelenleg csak az büntethető, aki a feloszlatott szervezet vezetésében vesz részt.