Szociális kártyát vezetne be a monoki polgármester

Vágólapra másolva!
A közmunkához kötött segély ötletével ismertté vált monoki polgármester új javaslattal kereste meg levélben a miniszterelnököt. A polgármester szerint úgynevezett szociális kártyára kellene utalni a rászorulók támogatásait és juttatásait, a kártyával pedig csak bizonyos árukat lehetne venni: például élelmiszert, gyógyszert vagy tüzelőt.
Vágólapra másolva!

Szociális kártya bevezetését javasolja Monok független polgármestere, Szepessy Zsolt, aki ötletét levélben továbbította Bajnai Gordon miniszterelnöknek és az országgyűlési képviselőknek. Szepessy szerint a különböző címen nyújtott támogatásokat az emberek sokszor nem a célnak megfelelően használják fel, azok gyakran a szülők miatt nem jutnak el a gyerekekhez. A polgármester nyílt levelében hozzátette: az államtól kapott juttatások jelentős része uzsorával foglalkozó, jól szervezett bűnözői csoportokhoz kerül, ami miatt az államot és az önkormányzatokat több szempontból is kár éri.

A monoki polgármester megoldási javaslata szerint törvényt kellene alkotni arról, hogy minden juttatást, támogatást, segélyt kizárólag egy bankkártyához hasonló, úgynevezett szociális kártyára utaljanak. Szepessy úgy tervezi: a kártyával csak szerződéses elfogadóhelyeken lehetne fizetni, és csak törvényben meghatározott árukat és szolgáltatásokat lehetne vele vásárolni vagy igénybe venni. Érvényes lenne általános élelmiszerre, ruhára, tanszerre, tisztító- és tisztálkodószerre, gyógyszerre, tüzelőre, távfűtésre, vízre, gázra, villanyra, lakbérre, lakáshitel-törlesztésre.

A polgármester alapvető fontosságúnak nevezte levelében, hogy a kártya használata folyamatosan nyomon követhető legyen, azt a könnyebb ellenőrzés céljából ellátnák a felhasználó fényképével és saját kezű aláírásával is. Javasolta azt is, hogy a szociális kártyát elfogadó üzletek kizárólag olyan boltok lehessenek, amelyeket helyi kis- és középvállalkozók üzemeltetnek, így az összegek az adott településeken maradnának. Szepessy Zsolt szerint a kártya bevezetésének jelentős gazdaságélénkítő és társadalmi igazságérzetet növelő hatása lenne, és alkalmazásával elkerülhetőek lennének a jövőben a visszaélések.

Monokra tavaly egy szintén segélyekhez kapcsolódó intézkedés miatt irányult a figyelem. A helyi képviselő-testület rendeletekkel szigorította a segélyek folyósításának feltételeit. Monok példáját több másik önkormányzat - például az ivádi és a sárospataki is - követte. A rendeletekkel előírták, hogy nem kaphat gyermekvédelmi támogatást az önkormányzattól az a szülő, akinek a gyereke az iskola felszólítása ellenére sem látogatja az oktatási intézményt, és az aktív korú, egészségi állapotuk miatt nem munkaképtelen munkanélküliek pedig akkor kaphatnak csak rendszeres szociális segélyt, ha ennek ellenértékét közhasznú munkában az önkormányzatnál ledolgozzák.

Szűcs Erika, a szociális és munkaügyi tárca vezetője kijelentette, hogy a szociális segélyek folyósítását közmunkához kötő monoki rendelet alkotmányos jogokat sért. Törvénysértőnek nevezte a rendeleteket a kisebbségi ombudsman is.