A Hospinvest miatt törvényt szigorítana a kormány

Vágólapra másolva!
Az egészségügyi miniszter közölte: törvénymódosítást készít elő a tárca a Hospinvest esete miatt - olvasható a Magyar Nemzet csütörtöki számában. A kormány szigorítaná, milyen feltételrendszerben adható magánbefeketető működtetésébe egy kórház.
Vágólapra másolva!

A Hospinvest esete miatt szigorítaná az Egészségügyi Minisztérium a fekvőbeteg-ellátó intézmények magánosítását - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter a Magyar Nemzet csütörtöki száma szerint. A miniszter azt mondta: a tárca törvénymódosítást készít elő, mert az eset legfőbb tanulsága, hogy nem elég pontos az a jogi környezet, ami azt szabályozza, hogy milyen feltételrendszerben adható működésbe egy kórház. A tárca ezt úgy pótolná, hogy az Országgyűlés őszi ülésszakára beterjeszt egy olyan törvénytervezetet, amely a működésbe adás pontos jogi szabályozását tartalmazza.

Az MSZP egyik szakpolitikusa, Havas Szófia a Magyar Nemzetnek azt mondta: még csak az első fázisában tartanak a jogszabályalkotásnak, de foglalkoznak majd azzal, milyen befektetők, milyen feltételekel működtethetnek egy egészségügyi intézményt. Havas szerint ki kell térni arra is, milyen garanciákat kell adniuk a befektetőknek arra, hogy valóban végre is hajtsák a vállalt fejlesztéseket. Szóba került, hogy bizonyos befektetői kört - például a gyógyszergyártókat - kizárjanak a lehetőségből, és az is, hogy a befektetőktől nagy összegű kauciót kérjenek - tette hozzá a szocialista politikus.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara úgy látja: nem most jött el az ideje annak, hogy a Hospinvest-ügy miatt kapkodva belekezdjenek egy nagy horderejű törvény megalkotásába, ha ezt nem tették meg az elmúlt hat évben - olvasható a Magyar Nemzetben.