600 ezret kért enyhe büntetés fejében az ügyész

Vágólapra másolva!
Hatszázezer forintot kért egy kerületi ügyész egy vádlottól azért, hogy enyhébb büntetés kiszabását kérje az ügyében. Lebukott, így jelenleg vesztegetéssel gyanúsítják, és fegyelmi büntetésként hivatalvesztéssel sújtották. A vádlottal szexuális kapcsolata is volt, és korábban már megrovásban is részesítették egy másik ügyben ellene indult fegyelmi eljárásban.
Vágólapra másolva!

Vesztegetéssel gyanúsítanak egy kerületi ügyészt - közölte csütörtökön a Központi Nyomozó Főügyészség. A gyanú szerint az ügyész, Varga Gergely 600 ezer forintért azt ígérte egy vádlottnak, hogy enyhébb, felfüggesztett büntetést kér rá a vád képviselőjeként. Ihász Sándor fővárosi főügyész csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, az ügyész megengedhetetlen bizalmi kapcsolatba, majd szexuális viszonyba került a vádlottal, akinek az ügyében ő képviselte a vádat. Ihász szerint az ügyész és a vádlott között idővel elszámolási vita alakult ki.

A meggyanúsított ügyész ellen a Fővárosi Főügyészség fegyelmi eljárást indított, amely csütörtökön hivatalvesztéssel zárult. Vesztegetés gyanúja miatt pedig nyomozás folyik ellene a Központi Nyomozó Főügyészségen, ez az eljárás még tart.

Varga az ellene indult fegyelmi eljárás során annyit elismert, hogy bizalmas kapcsolatba került a nővel, akit egy 2004-ben indult ügyben vádoltak meg másokkal együtt, többek között csalással. Ihász Sándor közölte, az ügyészség nem fogja felülvizsgálni az érintett ügyet, mivel az azóta már jogerőre emelkedett.

A Népszava csütörtökön azt írta, hogy az ügyben érintett Varga Gergely a Fővárosi Főügyészség korábbi szóvivője. A lap arról számolt be, hogy az ügyészt éppen a vádlott buktathatta le, szólt az ügyészeknek, akik a pénz átvételekor érték tetten kollégájukat. Nem vették őrizetbe, szabadlábon védekezik. Ihász közölte, az ügyészt egy főváros melletti bevásárlóközpont kávézójában érték tetten.

Az ügyészt a vesztegetés súlyosabban büntetett változatával gyanúsítják, a büntető törvénykönyv szerint ebben az esetben két évtől nyolc évig, illetőleg öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a hivatalos személy, aki a vesztegetést hivatali kötelességét megszegve, hatáskörét túllépve követi el, hivatali helyzetével visszaél.

Varga Gergely nem első alkalommal szegte meg az ügyészség hivatali előírásait. 2008-ban már indult ellene egy fegyelmi, miután az ügyész a 2006 szeptemberében történt rendőri bántalmazások ügyében indított eljárás 2007 szeptemberi tárgyalása után azt állította: tudja, hogy kik voltak a rendőr tettesek, de nem ők ülnek a vádlottak padján (ennek az ügynek a részleteiről korábbi cikkünkben olvashat).