Már szimatolnak az ellenőrök a közgyűlési büfé után

Vágólapra másolva!
Kivonultak az ellenőrök csütörtökön a fővárosi közgyűlések idején működő étkezdéhez, miután az [origo] beszámolt az engedély nélkül működő büféről. Az étkezdét üzemeltető cégnek több helyen is be kellett volna jelenteni, hogy rendszeresen ellátja a képviselők étkeztetését. Így azonban egy hatóság sem tudott arról, hogy az alkalmi étkezde működik az önkormányzat helyiségeiben, így nem is ellenőrizhették. A cég vezetője állítja, nem tudott a bejelentési kötelezettségről, de minden engedélyük rendben van.
Vágólapra másolva!

Kivonultak az ellenőrök a Váci utca 66. szám alatti lakóházban a fővárosi közgyűlések idején működő étkezdéhez pár órával azután, hogy az [origo] szerdán beszámolt az engedély nélküli büféről - állították az [origo]-nak a ház névtelenséget kérő lakói. Az ellenőrök igazolták magukat, fényképeket készítettek a helyszínen, és többek közt arról kérdezték a lakókat, hogy az étterem működtetője hol tárolja az ételeket, a göngyölegeket és hogyan történik a szemétszállítás. Mivel a Fővárosi Önkormányzat használatában lévő ingatlan a ház felől nem megközelíthető, a lakók a kérdésekre nem nagyon tudtak válaszolni, majd a hatósági emberek távoztak.

Az [origo] hatósági forrásokból úgy értesült, hogy az illetékes Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) ellenőrei próbálták ellenőrizni a büfét, ezt az MGSzH sajtóosztálya kérdésünkre egyelőre nem erősítette meg. Mint arról szerdán beszámoltunk, a Fővárosi Önkormányzat elismerte, hogy a Váci utcai ingatlanban a közgyűlési ülésnapokon büfé működik, közel négy hónapja pedig önkiszolgáló rendszerben meleg ételt is felszolgálnak.

A Fővárosi Önkormányzat szerint erre nincs engedély, de azért, mert szerintük az ilyen "meghatározott körnek szóló alkalmi szolgáltatás" nem is engedély-köteles. Az MgSzH szakembere szerint ugyanakkor ilyen esetekben is meg kell lennie meghatározott engedélyeknek, illetve eljárási rendnek. (Az erről szóló cikkünket itt elolvashatja.)

Alapvetően az a kérdés, hogy ki, milyen szolgáltató végzi az étkeztetést, és rendelkezik-e megfelelő engedélyekkel - tudtuk meg a területileg illetékes, V. kerületi jegyzőtől, Rónaszéki Lászlótól. Mint mondta, ha a szolgáltatónak van is engedélye általában erre a tevékenységre, amennyiben időszakosan - vagyis ebben az esetben a közgyűlési napokra - vállalja étkezde működtetését a kerületi ingatlanban, akkor ezt be kell jelentenie a területileg illetékes jegyzőnek és a szakhatóságoknak.

Bejelentés nélkül ugyanis ezek nem tudják ellenőrizni, hogy ott, a konkrét helyen megfelel-e az étkeztetés az előírásoknak - tette hozzá Rónaszéki. Mivel a Fővárosi Önkormányzat helyiségei nem a hivatal szomszédos épületében, hanem a 66. szám alatti lakóházba átnyúlva, a második emeleten helyezkednek el, így különösen fontos, hogy a higiéniai, szellőzési és más feltételek megvannak-e, de ezt bejelentés hiányában senki nem vizsgálja.

Az [origo] megkereste azt a céget, amely a közgyűlési napokon a büfét, illetve önkiszolgálót működteti a Fővárosi Önkormányzat részére. Csapó László, a CKC Bt. vezetője elmondta: minden szükséges engedéllyel rendelkezik, a bejelentési kötelezettségnek viszont azért nem tettek eleget, mert erről nem tudtak. Állítása szerint a telephelye szerint illetékes, másik fővárosi kerület önkormányzatánál korábban azt az információt kapta, hogy az ilyen alkalmi jellegű étkeztetésnél elég, ha "a működési engedély hiteles másolatát magánál tartja". Csapó kérdésünkre, hogy mióta végzik ők a közgyűlések idején az étkeztetést, pontos dátum helyett annyit közölt: már nagyon régóta, "tizenéve".