Tárki: Megduplázta táborát a Jobbik

Vágólapra másolva!
A Jobbik májushoz képest megduplázta szavazótáborát - derül ki a Tárki közvélemény-kutató intézet júniusi felméréséből. A Tárki szerint ennek oka, hogy egy hónappal korábban a Jobbik szavazóinak egy része Fidesz-szavazónak vallotta magát. A Tárki szerint a teljes lakosság körében a Fidesz támogatottsága júniusban 34, az MSZP-é pedig 13 százalék volt. A Nézőpont Intézet szerint viszont a Fideszt 48, az MSZP-t 9 százalék támogatja.
Vágólapra másolva!

A Jobbik májushoz képest megduplázta szavazótáborát, míg a Fidesz a korábbinál kisebb arányban vezet az MSZP előtt - derül ki a Tárki közvélemény-kutató intézet júniusi, ezer fő megkérdezésén alapuló felméréséből.

A biztosan szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága júniusban 58 százalék, májusban 70 százalék volt, áprilisban pedig 64 százalék volt. A Tárki szerint a májusban mért adat mögött az állhat, hogy egy hónappal korábban a Jobbik szavazóinak egy része Fidesz-szavazónak vallotta magát.

A Tárki felmérése szerint a biztos szavazó pártválasztókon belül a Jobbik megduplázta a szavazótáborát, 10 százalékra tornázta fel magát. Az SZDSZ pedig megtartotta 3 százalékos támogatottságát. Eközben az MDF egy százalékról három százalékra növelte táborát.

A teljes népesség körében a Fidesz támogatottsága áprilisban 36, májusban 37, míg júniusban 34 százalékos volt. Az MSZP tábora gyakorlatilag változatlan: áprilisban a teljes lakosság 11 százaléka, májusban és júniusban is a szavazók 13-13 százaléka mondta, hogy a kormánypártra szavazna. A teljes lakosság 40 százalékának nincs pártpreferenciája.

Egy másik közvélemény-kutató, a Nézőpont Intézet júniusi felmérése szerint viszont a biztos szavazók körében a Fidesz 48 százalékon, MSZP és a Jobbik pedig 9-9 százalékon áll. A Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő, ezer fő megkérdezésével elkészült felmérés szerint most fordult elő először, hogy 10 százalék alá esett az MSZP támogatottsága. A felmérés szerint az MDF 3 százalékon, az SZDSZ és a Lehet Más a Politika (LMP) 2-2 százalékon áll.

A június 7-i EP-választásokon az MSZP-re 17,4 százalék szavazott, ezzel a párt 4 mandátumot szerzett az 22 magyar európai parlamenti mandátumból. A Fidesz 56,4 százalékkal 14 képviselői helyet szerzett. A Jobbik közel 15 százalékkal 3 képviselői helyet kapott. Az MDF is bejutott az európai parlamentbe 5,3 százalékkal, 1 mandátummal. A Lehet más a politika és a Humanista párt szövetsége 2,6 százalékot ért el, ezzel megelőzták az SZDSZ-t, amely csupán 2,16 százalékot kapott.