Szili Katalin szembefordult a kormánnyal a Tubes ügyében

Vágólapra másolva!
A kormány szándékaival ellenkező törvénymódosítást kezdeményezett a szocialista Szili Katalin a pécsi Tubes hegyre tervezett katonai radar építésének megakadályozására. A javaslat mellett a Honvédelmi Minisztérium kifogásai ellenére az Országgyűlés illetékes bizottsága teljes mellszélességgel kiállt.
Vágólapra másolva!

Egyhangúlag támogatta az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága Szili Katalin (MSZP) házelnök törvénymódosítását, amelyel a Pécs melletti a Tubes hegyre tervezett katonai radar felépítését akarják megakadályozni. A kormány és a Honvédelmi Minisztérium a javaslat ellen volt, azt kedden mégis megszavazta a bizottság összes jelenlévő tagja.

Szili Katalin javaslata az Országos Területrendezési Tervről szóló törvényt módosítaná. Az új verzió szerint a kiemelt fontosságú honvédelmi területtel rendelkező önkormányzatok kezdeményezhetik a kiemelt területrendezési tervek felülvizsgálatát. Ez azt jelenti, hogy Pécs városa például felülvizsgálhatná a környezetében a Mecsekbe építendő NATO-lokátor terveit.

A honvédelmi minisztérium képviselője a környezetvédelmi bizottság ülésén elmondta, hogy a magyar honvédség csak abban az esetben tud eleget tenni nemzetközi kötelezettségeinek, ha az ehhez szükséges objektumokat el tudja helyezni. Szili javaslata a nemzetközi kötelezettségnek számító katonai radar megépítését próbálja megakadályozni, a kormány ezért azt nem tudja támogatni. A minisztérium szerint ráadásul a törvénymódosítás eljárási szempontból is aggályos, hiszen egy alsóbb szintű, önkormányzati állásfoglalástól teszi függővé a törvényi szintű védelmet élvező katonai területeket.

Szili Katalin, akai maga is Pécsről származik, már korábban nyilvánvalóvá tette, hogy a kormánnyal ellentétes állásponton van Tubes ügyében. A házelnök májusban levélben fordult a NATO jelenlegi és jövőbeni főtitkáraihoz, amelyben közölte, hogy határozottan ellenzi a tervezett lokátort. "Felszólítom Szekeres Imre honvédelmi minisztert, hogy a pécsiek akaratával ne helyezkedjen szembe" - írta akkor az Országgyűlés elnöke.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere pénteken arról számolt be, hogy a városi önkormányzat a helyi építési szabályzat módosításának korrigálását tervezi annak érdekében, hogy ne épülhessen radar a városhoz közeli Tubes-hegyen. Az Alkotmánybíróság (Ab) ezt megelőzően ugyanis - formai okokból - alkotmányellenesnek találta a katonai radar létesítését kizáró pécsi önkormányzati rendeletet.

A Tubes tetején lévő katonai híradó objektum korszerűsítését, és a NATO-radar kiépítését első fokon a katonai építésügyi hatóság, majd másodfokon a honvédelmi miniszter engedélyezte. A másodfokú miniszteri határozatot azonban megtámadták a Fővárosi Bíróságon.