Lyukat talált a HVG Simor vagyonnyilatkozatában

Vágólapra másolva!
Simor András vagyonnyilatkozataiból az derül ki, hogy a jegybank elnökének 2006-ban még 923 millió megtakarítása volt, a következő években viszont már 800 millióval kevesebb - írja a HVG. A hetilap szerint Simor a magyarországi cégébe nem fektett százmilliókat, ciprusi cégéről pedig maga a jegybankelnök állította azt, hogy annak Magyarországról nem származott jövedelme. Simor a HVG-nek a hiányzó 800 millióra vonatkozó kérdéseire nem válaszolt.
Vágólapra másolva!

Simor András jegybankelnök vagyonnyilatkozataiból az derül ki, hogy 2006-ban még tekintélyes, 923 millió forintos megtakarítása volt befektetési jegyekben, egy évvel később azonban csak 67 millió, tavaly pedig 80 millió forint - írja csütörtökön megjelenő számában a HVG. A hetilap arra volt kíváncsi hová lett több mint 800 millió forint.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke múlt héten az InfoRádiónak azt mondta: "torkig vagyok azzal a helyzettel, amikor Magyarországon a jegybankelnök, a miniszterelnök meg a pénzügyminiszter kimenti vagyonát az adózás elől off-shore cégekbe, majd ezután pénzhiányra hivatkozva, megszorításokkal sarcolja meg az embereket."

A jegybank elnöke vasárnap a Fidesz elnökének írt levelében azt közölte: nincs a tulajdonában offshore cég, mindössze egyetlen külföldi bejegyzésű társaság, a Trevisol Management Services Ltd. nevű cég az övé. Ez viszont az Európai Unió egyik tagállamában bejegyzett, a helyi adójogszabályok alapján adót fizető (on-shore) cég. Simor szerint a társaságnak Magyarországról semmilyen jövedelme, árbevétele nem származott, a társaság Magyarországról semmilyen átutalást nem kapott.

Szíjjártó Péter, a Fidesz szóvivője szintén levélben válaszolt Simornak. Szijjártó azt írta, Ciprus ugyan EU-tag, de "nem éppen az átláthatóan gazdálkodó, törvénytisztelő, példás adófizető üzletemberek gyűjtőhelye". Kedden pedig Bokros Lajos közgazdász, az MDF EP-listájának vezetője mondta azt, hogy a politikai osztály tagjai közül jó néhánynak van offshore cége, és ezeken keresztül ügyesen elkerülik a közteherviselést. "Jó lenne, ha a politikai osztály tagjai nem vizet prédikálnának és bort innának" - fogalmazott Bokros.

A HVG szerint, ha a Trevisolnak Magyarországról nem származott jövedelme, akkor a hiányzó 800 millió forintot Simor másik érdekeltségében, a budapesti Simor Pénzügyi Tanácsadó Kft.-ben kéne keresni. A céget idén áprilisban Simorék eladták - írja a HVG. A hetilap a cégbírósági mérlegbeszámolókra hivatkozva azt állítja, hogy semmi nyoma annak, hogy több százmillió forintot fektettek volna a cégbe, amely tavaly 20 millió forint veszteséggel gazdálkodott.

A ciprusi bejegyzésű Trevisolról azt írja a HVG, hogy 1999-ben igazi offshore cégként jött létre, kihasználva a kedvező, 4,25 százalékos akkori adókulcsot. Ciprus EU-csatlakozását megelőzően, 2003-tól a helyi szabályok is szigorodtak, az adó mértéke jelenleg 10 százalék. A hetilap kíváncsi volt arra, hogy a ciprusi cég pontosan mivel foglalkozik, erről azonban sem a cég felügyelőbizottsága, sem Simor, sem a cég egyik ügyvezetője nem kívánt válaszolni. A cégről annyit lehet tudni, hogy a Magyar Nemzeti Bank márciusi vizsgálata szerint nem nyújt üzletszerűen pénzügyi, befektetési szolgáltatást.

Mivel Simor azt állította, hogy a Trevisolnak Magyarországról nem származott jövedelme, a HVG szerint elképzelhető, hogy Simor a megtakarítását akár külföldön is tarthatta. Erre nézve azonban a vagyonnyilatkozat nem ad támpontot, ő maga pedig nem kívánt reagálni a HVG kérdéseire.

Az Országgyűlés honlapján Simornak csak a 2008-os vagyonnyilatkozata található meg. Ebben az szerepel, hogy jegybankelnöknek két budai ingatlana - egy 1274 és egy 2318 négyzetméteres -, valamint egy vitorlás hajója van. A HVG azt írja, hogy ezek a vagyontárgyak évek óta változatlanok. A 2008-as vagyon nyilatkozat szerint 80 milliós megtakarítása van befektetési alapokban. Jegybankelnökként a havi bruttó jövedelme 7,8 millió forint. Ezen kívül pedig a Zeneakadémia Gazdasági Tanácsának elnöke, amiért havi bruttó egymillió forintot kap. Simor vagyonnyilatkozatát itt tudja elolvasni.