Egyhavi fizetésüket ajánlják fel a miniszterek a krízisalapba

Vágólapra másolva!
Minden miniszter befizeti egyhavi fizetését a Kríziskezelő Alapba, ez összesen 16,5 millió forintot jelent - közölte a kormányszóvivő. Az alap a válság miatt bajba jutott családok kisegítésére jön létre. A rászorulók a tervek szerint 20-50 ezer forintot kapnak majd, amelyet nem kell visszafizetniük.
Vágólapra másolva!

A kormány tagjai, vagyis 15 miniszter egyhavi fizetését ajánlotta fel a Kríziskezelő Alapba. Ez összesen 16,5 millió forintot jelent - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő. A kormány számításai szerint legalább 4-4,5 milliárd forint körüli összeggel gazdálkodhat majd az alap, amely a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került családok megsegítésére jön létre, erről szerdán döntött a kormány.

Az [origo] szerda délelőtt juttatta el kérdéseit a Kormányszóvivői Irodán keresztül a kormányhoz a krízisalapról, többek között arra voltunk kíváncsiak, a kormánytagok mennyiben csatlakoznak a szocialista kezdeményezéshez, amely az alap egyszeri feltöltésére irányult. Péntekig végül semmilyen válasz nem érkezett, majd a kormányszóvivő bejelentette a miniszterek hozzájárulását.

A kormány egymilliárd forintot biztosított a krízisalap működéséhez, és ide folynak majd be a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kiszabott banki bírságok, az áramszolgáltatók extraprofitjából származó 2-2,5 milliárd forint, ezen kívül a miniszterelnök fizetése és a havi kétmillió forintnál többet kereső állami vezetők fizetésének kétmillió feletti része. Az alapba bárki fizethet be hozzájárulást.

Pénteken Juhászné Lévai Katalin MSZP-s politikus sajtótájékoztatón javasolta, hogy a bankok is szálljanak be a krízisalapba. Juhászné arra kérte a bankokat és a takarékszövetkezeteket, hogy minden bankkártyás művelet után egy forintot fizessenek be. Ez becslése szerint havi 60-70 millió forintot jelentene az alapba. A bankok, takarékszövetkezetek, pénzintézetek vezetőit a képviselő levélben fogja megkeresni javaslatával. Levélben fordul a Bankszövetség elnökéhez, Felcsúti Péterhez is.

A kríziskezelő program augusztus 1-jén indul és november 30-ig tart, a programban részt vevők - több feltétel teljesítése esetén - egyszeri, 20-50 ezer forint közötti, különös méltánylást igénylő esetben 100 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.

A segítség azokra vonatkozik, akiknek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér összegét - az idén ez havi 57 817 forint. Ők is csak akkor kaphatnak támogatást, ha családjukban a jövedelem legalább 30 százalékkal csökkent, illetve ha a lakáshitel törlesztő részletének növekedése elérte a 30 százalékot, és nem kapnak önkormányzati támogatást sem. Az érintettek augusztus 1-jétől fordulhatnak az önkormányzati jegyzőhöz, aki a szociális szolgálatokon keresztül azt állapítja meg, hogy a beérkezett kérelem megfelel-e a jogszabályi feltételeknek. Ha igen, akkor azt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság regionális szervezeteihez továbbítja, amely gyors eljárásban, 30 napon belül intézkedik a kiutalásról.