Vágólapra másolva!
Véget vetett a rendőrség a Greenpeace szerdai akciójának, amellyel a kvótabevételekből finanszírozott környezetvédelmi program elindítását követelték. A környezetvédők sátrat vertek a Miniszterelnöki Hivatal előtt, de a parlament működésének akadályozása miatt feloszlatták a demonstrációt, és 12 tüntetőt előállítottak. A kormányszóvivő szerint a szervezet árnyékra vetődött, mert már tart a program előkészítése.
Vágólapra másolva!

A rendőrség mintegy két órával a demonstráció megkezdése után - a parlament rendeltetésszerű működésének akadályoztatására hivatkozva - feloszlatta a Greenpeace szeerdai demonstrációját. A szervezet - osztrák, szlovák, lengyel, román és magyar - aktivistáit igazoltatták és gépkocsikkal elszállították. Az aktivistákat távozásra felszólító rendőr egyebek mellett arra hivatkozott, hogy a képviselők nem tudják minden irányból megközelíteni a Miniszterelnöki Hivatalt a bejáratot ugyan szabadon hagyó, de a járdát elfoglaló demonstráció miatt.

A környezetvédők szerda délelőtt sátrat vertek a - parlament szomszédságában, szintén a Kossuth téren található - Miniszterelnöki Hivatal előtt azért, hogy kikényszerítsék az összesen 28 milliárd forintos szén-dioxid-kvóta bevételekből finanszírozott Zöld Beruházási Rendszer elindítását. A szervezet szóvivője, Dóci Gabriella elmondta: a kvótakereskedelem körüli gyanús titkolózásokra szeretnék felhívni a figyelmet. Azt követelik Bajnai Gordon miniszterelnöktől, hogy számoljon el a teljes kvótabevétellel, illetve abból haladéktalanul indítsák el a Zöld Beruházási Rendszert.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte: 12 embert állítottak elő jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt. Mivel a tüntetést nem jelentették be és az "minden jogalapot nélkülözött", a rendőrök magyar és angol nyelven is felszólították a tüntetőket, hogy fejezzék be a jogsértő magatartást és hagyják el a helyszínt, a rendőri felszólításnak azonban csak egy magyar állampolgár tett eleget. A szervezet képviselői szerint a rendőri intézkedés alatt nem tanúsítottak ellenállást.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán kérdésre válaszolva azt mondta: a kvótakereskedelemből származó 28,2 milliárd forint nem tűnt el, a kormány ugyanis azt még semmire sem költötte el. A kvóta eladásából származó teljes összeg a KvVM elkülönített számláján szerepel, és a kabinet 2009. június 3-i döntése értelmében azt a Klímabarát Otthon és Klímabarát Intézmény nevű pályázatok segítségével fordítják környezetvédelmi, energiahatékonysági fejlesztésekre. "A pályázatok előkészítése zajlik, tehát egy kicsit úgy érzem, hogy a Greenpeace árnyékra vetődött" - tette hozzá a kormányszóvivő.

A kormány június elején döntött a kvótakereskedelemből befolyó pénzek felhasználásáról: a 28,2 milliárdot olyan pályázatokra fordítják, amelyek javíthatják az épületek energiahatékonyságát. Ez a Zöld Beruházási Rendszer nevű program, amelynek keretében panelépületek, lakóépületek, középületek fenntartói pályázhatnak, többek között nyílászárók cseréjére, hőszigetelő beruházásokra, energetikai felújításokra. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium azt ígérte, hogy az első pályázatokat június végén írják ki.