Felbontatja az ügyészség a Tettrekész-Jobbik szövetséget

Vágólapra másolva!
Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet vezetőinek nem volt joguk együttműködési megállapodást kötni a Jobbikkal - állapította meg a Legfőbb Ügyészség. A vádhatóság szerint az érdekképviseletnek fel kell bontania a megállapodást, mert az ellentétes a saját alapszabályával.
Vágólapra másolva!

Fel kell bontania a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) a Jobbik Magyarországért Mozgalommal kötött együttműködési megállapodását, mert a szakszervezet elnökének és főtitkárának nem volt törvényes felhatalmazása az együttműködés aláírására - közölte szerdán az MTI-vel Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

A Legfőbb Ügyészség Bencze József országos rendőrfőkapitány kérelme alapján vizsgálta, hogy törvényes-e a szakszervezet működése. A vizsgálat nyomán a Legfőbb Ügyészség ügyészi törvényességi felügyeleti jogkörben figyelmeztetést nyújtott be, továbbá felhívta a szakszervezet elnökét és főtitkárát a megállapodás felbontására.

Az ügyészség szerint a TMRSZ elnöke és főtitkára 2009. május 18-án a szakszervezet saját alapszabályával szemben kötötte meg az együttműködési megállapodást a Jobbikkal. Az alapszabályban ugyanis az áll, hogy a szakszervezet tevékenységét politikai pártoktól és mozgalmaktól függetlenül, a hazai jogszabályoknak megfelelően kell, hogy megvalósítsa. Az alapszabályt pedig csak a legfelsőbb döntési joggal rendelkező testület, a kongresszus módosíthatná.

A megállapodás aláírása után Draskovics Tibor rendészeti miniszter azt mondta: "Joggal kelt aggodalmat, ha egy párt, különösen, ha az szélsőséges nézeteiről ismert, köt együttműködési megállapodást a rendőrség egyik szakszervezetével." A miniszter utasítást adott az országos főkapitánynak, hogy vizsgálja meg, a megállapodás törvényes-e. Bencze saját vizsgálata szerint a TMRSZ "átlépte az alkotmányosság határát", de a főkapitánynak nem volt lehetősége fellépni egy érdekképviselet ellen, ezért fordult az ügyészséghez.

A szerződés szerint a radikális jobboldali párt a TMRSZ javaslatait figyelembe véve dolgozza ki programjában a rendészeti kérdések megoldását. A megállapodás részeként emellett Szima Judit, a TMRSZ főtitkára felkerült a párt európai parlamenti listájára, a nagyedik helyre. Szima az [origo]-nak adott korábbi interjúban azt mondta, az együttműködés nem politikai, hanem szakmai jellegű, és ők nagyon szívesen együttműködnének más pártokkal is, de csak a Jobbik ajánlkozott.