A frissített WHO-listán sincs magyar influenzalabor

Vágólapra másolva!
Nem került vissza az új típusú influenza kimutatására képes országok listájára Magyarország, noha az ÁNTSZ szerint csak nyomdahiba miatt hiányoznak a magyar laborok az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesítéséből. A WHO kedden frissítette a listát, amelyen harmadik világbeli országok is szerepelnek, Magyarország azonban nem.
Vágólapra másolva!

A frissítés után is lemaradt Magyarország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listájáról, amely az új típusú H1N1 influenzavírus felismerésére képes országokat és laboratóriumokat sorolja föl. A magyar laborok már a hétfői listáról is hiányoztak, miközben több harmadik világbeli ország szerepel rajta.

Az [origo] megkereste a WHO-t, hogy megtudjuk, mi miért nem kerültünk fel a listára (erről bővebben itt olvashat), de egyelőre nem tudták megmondani. A WHO szerint lehet, hogy véletlen hiba történt, és későbbre ígértek részletes tájékoztatást. Joel Schaefer, a WHO egészségügyi technológiákkal foglalkozó kommunikációs munkatársa az [origo]-nak kedden kora délután azt mondta, hogy a magyar laborok eredményeinek újraellenőrzése jelenleg is folyamatban van, és ezért nem tették őket fel még a keddi listára sem.

Az ÁNTSZ az [origo]-nak hétfőn még azt mondta, hogy csak nyomdahiba miatt maradhattunk le a listáról, hiszen a május 2-ai listán még Magyarország is rajta volt, és azóta semmi nem változott, ami indokolná a levételünket. Keddi közleményük azonban arra utal, hogy kezdettől fogva hiányzunk a néhány napja létező összesítésről. "Magyarország kérte a listán való szerepeltetését. Amint a belépési kód megérkezik, a listára felkerül hazánk is" - olvasható a közleményben.

Az ÁNTSZ szerint mindez nem jelenti, hogy a magyar laborok ne tudnák kimutatni az új típusú influenzát. "Magyarország hivatalosan akkreditált víruslaboratóriummal rendelkezik, mely minden évben részt vesz a WHO által szervezett PCR körvizsgálatban és mindig 100 százalékos pontossággal teljesít mind a szezonális, mind az egyéb vírusvizsgálatokban" - olvasható közleményükben. Az egészségügyi hatóság szerint csak azért nem vagyunk rajta a WHO összesítésén, mert az egy csupán néhány napja készített összeállítás, amely még folyamatosan frissül.

100 százalékos pontosságú laborok

A WHO listái azokat az országokat tartalmazzák, amelyek laboratóriumai ki tudják mutatni megbízhatóan az új típusú influenzát PCR (polimeráz-láncreakció) segítségével. Ez a technológia arra szolgál, hogy a betegben talált vírusmintát mesterségesen sokszorosítsák, hogy aztán a genetikai elemzésével nagy biztonsággal megállapíthassák, hogy milyen vírustörzshöz tartozik.

A lista bevezetője szerint azok a laborok szerepelnek a felsorolásban, amelyek a WHO legutóbbi két minőség-ellenőrző vizsgálatán 100 százalékos eredményt produkáltak, vagy a legutolsó vizsgálaton 100 százalékos eredményt mutattak, és korábban is következetesen pontos teszteket végeztek. A listán több mint hetven ország kilencvennél is több laboratóriuma szerepel, köztük Ukrajnán kívül az összes Magyarországgal szomszédos ország, valamint olyan harmadik világbeli országok is, mint Algéria, Kamerun, Vietnam vagy Ruanda.

A lista azért fontos, mert a WHO a rajta szereplő laboratóriumoknak segít megszerezni azt az új gyorstesztet, amellyel minden eddiginél gyorsabban kimutatható az új típusú influenza. Ezt az rRT-PCR (valós idejű PCR) tesztet az amerikai járványügyi központban (CDC), Atlantában fejlesztették ki, és szombat óta hozzáférhető a megfelelő felszereléssel rendelkező laborok számára.

Beazonosított vírus 3 óra alatt

Az amerikai járványügyi központ kommunikációs osztálya az [origo] kérdésére elmondta, hogy a most kifejlesztett, új rRT-PCR gyorsteszt az új típusú H1N1 vírus RNS-ét képes azonosítani. A teszt-csomaggal a betegek tüdőváladékát, légcsövéből lecsapolt váladékát, köpetét vagy orrváladékát lehet tesztelni, és a betegből nyert minták számától függően 2-3 óra alatt már el is készíti a teszteredményt. Az amerikai kutatók szerint a most rendelkezésre álló módszerek közül ez az egyik legérzékenyebb, legpontosabb módszer, amivel egy vírus RNS-ét meg lehet határozni.

Az új gyorsteszt azért fontos, mert a korábbi vizsgálatokkal csak viszonylag hosszú idő alatt tudták megmondani, hogy egy beteg valóban az új típusú influenzával fertőződött-e meg. Emiatt volt az utóbbi hetekben olyan sok gyanús, meg nem erősített fertőzés, és emiatt fordult elő, hogy a megerősített megbetegedések száma a fertőzések valós terjedésétől teljesen függetlenül emelkedett az alapján, hogy az adott tesztek mikorra készültek el.

A CDC is megismételte az [origo]-nak, hogy a teszt bonyolult eljárás, nem hasonlítható például a házi használatú terhességi tesztekhez, ezért csakis jól felszerelt laboratóriumban, képzett szakemberek által végezhető el. Épp ezért csakis közegészségügyi laboratóriumok és kórházak rendelhetik meg, amelyeknek viszont ingyenesen küldi meg a teszteket a CDC.

ÁNTSZ kommunikációs főosztályán az [origo]-nak kedden azt mondták, hogy Magyarország is kapni fog ilyen teszteket. Ezeket egyelőre még nem kaptuk meg, de valószínűleg már úton vannak - közölték, azt azonban még nem tudták megmondani, hogy mikor érkeznek meg. Az ÁNTSZ azt is közölte, hogy a WHO nekik már korábban megerősítette, technikai hiba miatt nincs fenn a magyar laboratórium a vizsgálatra alkalmas intézmények listáján.