Visszavenné Hatvan a kórházát a Hospinvesttől

Vágólapra másolva!
A hatvani önkormányzat fel akarja bontani azt a szerződést, amellyel a helyi kórházat a Hospinvestnek adták el. Az MSZP-s vezetésű önkormányzat azért akar megszabadulni a Hospinvesttől, mert a csőd közelébe jutott cég nem tudja teljesíteni a korábban vállalt fejlesztéseket.
Vágólapra másolva!

Felbontja a hatvani kórház működtetéséről szóló, a Hospinvesttel kötött szerződést a város szocialista többségű önkormányzata, amennyiben a képviselők többsége elfogadja az erre vonatkozó előterjesztést - közölte hétfőn az MTI-vel Érsek Zsolt, a város MSZP-s polgármestere.

A testület csütörtöki ülésén Kollányi Gábor, a Hospinvest elnöke elismerte, a cég nem tudja megvalósítani az intézményben azokat a fejlesztéseket, amelyeket korábban vállalt - mondta a polgármester. A javaslat szerint a jövőben egy önkormányzati tulajdonú kft. működtetné a kórházat, amely átvenné az intézmény összes dolgozóját.

Az öt kórházat - Eger, Gyöngyös, Hatvan, Kiskunhalas, Parádfürdő - működtető Hospinvest anyagi helyzete idén év elején vált problémássá, amikor az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) bejelentette, hogy kiszáll a cég finanszírozásából. A Hospinvest április 3-án jelentette be, hogy csődvédelmet kér. Július végéig van rá lehetősége, hogy megállapodjon a hitelezőivel, ellenkező esetben megkezdhetik felszámolását.

Az [origo] korábban az egri és a kiskunhalasi kórház megvételéről szóló szerződéseket tekintette meg. Ezekből az derült ki, hogy a Hospinvest jellemzően kétféle fejlesztéseket végez a kórházakban. Egyrészt a szerződések tételesen felsorolják, hogy a kórház üzemeltetésének átvételével együtt milyen fejlesztéseket köteles végrehajtani a cég. Az egri kórházban például a műtő és az intenzív osztály felújítását, az egynapos sebészet felfuttatását vállalta a cég. Kiskunhalason pedig azt szabták meg, hogy mennyi pénzt kell fejlesztésekre fordítani. Ezeknek az árát abban az esetben kell kifizetni, ha az önkormányzat hibájából bomlik fel a szerződés.

Ezen felül további fejlesztéseket is végezhet a cég. A dokumentumok szerint az önkormányzatok által nem kért, de a cég által bevállalt fejlesztéseket még akkor is meg kell térítenie a településeknek, ha a privatizációs szerződés a cég hibájából bomlik fel. Kiskunhalason több százmillió forint is lehet a számla. A vállaltnál 47 millió forinttal többet költöttek eszközbeszerzésre. A kötelező vállalásokon felül költöttek el 618 milliót energetikai fejlesztésekre. A kiskunhalasi önkormányzatnál az [origo]-nak azt mondták: komolyan aggódnak amiatt, hogy a Hospinvest ellehetetlenülése esetén a számlát hogyan fizetik ki. A szerződések buktatóiról ebben a cikkünkben olvashat részletesen.