Fizetnek a nyugdíjtörvénynél kiszavazó szocialisták

Vágólapra másolva!
Százezer forintot kell fizetnie büntetésképp azoknak a szocialista képviselőknek, akik a frakció álláspontjával ellentétesen szavaztak vagy egyáltalán nem szavaztak a 13. havi nyugdíj megszüntetésénél. Egy képviselő nem szavazta meg a módosítást, míg egy társa tartózkodott, ketten pedig nem voltak jelen.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-frakció egységesen százezer forintra büntette azokat a képviselőket, akik a képviselőcsoport döntésével ellentétesen voksoltak, vagy nem szavaztak a nyugdíjtörvénynél - jelentette be Kovács Tibor frakcióvezető-helyettes hétfőn a frakcióülés után. Százezer forintos pénzbüntetést kapott Warvasovszky Tihamér, Karsai József, Farkas Imre és Lamperth Mónika.

A frakcióban minden ügyet fel lehet vetni, és bizonyos szavazások alól lehet mentességet kérni - mondta Kovács, aki hozzátette: voltak, akik úgy gondolták, hogy a frakciószabályzat alól ilyen hozzájárulás nélkül mentesítik magukat. Szerinte ez egy kivételes alkalom volt, és a továbbiakban nem kívánnak ezzel foglalkozni.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítására május 11-én az Országgyűlésben igennel szavaztak az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők, ugyanakkor egyedüli szocialistaként nemmel szavazott Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármester, aki korábban nem írta alá a Bajnai Gordon miniszterelnök tervezett intézkedéseit tartalmazó támogató nyilatkozatot sem. Az MSZP-s képviselő azt mondta, hogy nem ért egyet a 13. havi nyugdíj eltörlésével és a családi pótlék adó alá vonásával.

Egy másik MSZP-s politikus, Farkas Imre tartózkodott, ő korábban az egészségbiztosítási pénztárakról szóló, később visszavont törvényt sem szavazta meg. A szavazásnál nem volt jelen Karsai József. Lamperth Mónika MSZP-s képviselő, volt önkormányzati miniszter átmeneti rosszullét miatt nem volt jelen, amikor a nevét olvasták, később felment az elnöki pulpitusra azzal, hogy szeretne szavazni, de erre már nem volt lehetősége.

Arra a kérdésre, mely szerint kért-e valaki a hétfőn tartandó szavazások, a gyes és a gyed szabályainak módosítása alól felmentést, Kovács Tibor elmondta: Vidorné Szabó Györgyi kért felmentést, de a frakció ehhez nem járult hozzá.