Negyvennégyezret ér Kivágóné felelős döntése

Vágólapra másolva!
Csütörtök reggel felesküdött, részt vett a Fővárosi Közgyűlés ülésén, majd pénteken lemondott - ennyi volt Kivágó Iván Györgyné pályafutása fővárosi képviselőként. A szocialista politikus valamivel több mint negyvenezer forintot kap munkájáért, a nevét ennyi időre még a közgyűlés honlapjára sem tették ki. Igaz, így a fővárosnak több hónapos huzavona után végre lett költségvetése.
Vágólapra másolva!

Pénteken - előző napi bejelentésének megfelelően - benyújtotta lemondását fővárosi képviselői mandátumáról a szocialista Kivágó Iván Györgyné, a Fővárosi Választási Bizottság pedig már el is fogadta azt - közölte az [origo] kérdésére Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke. Hozzátette, a soron következő, jövő heti párttanácsülésén döntenek arról, hogy ki legyen Kivágóné utódja.

Feladja a leckét a jogászoknak Kivágó Iván Györgyné rövid fővárosi képviselői pályafutása: a politikus összesen 12 napig volt képviselő, azonban csak egyetlen közgyűlésen vett részt: a csütörtök reggel kezdődő ülésen letette az esküt, majd miután szavazatával több hónapi huzavona után el tudták fogadni a főváros ez évi költségvetését, az őt ért támadásokra hivatkozva bejelentette lemondását. Kivágóné a nemrég lemondott, korrupciós ingatlanügyek gyanúja miatt jelenleg előzetes letartóztatásban lévő VII. kerületi polgármester, Hunvald György helyét vette át - kevesebb, mint két hétre.

A politikus képviselői jelölését korábban ellenzéki és szabad demokrata politikusok is bírálták, mivel a pártállami rendszerben kémelhárítóként dolgozott, a Jobbik pedig meg is támadta mandátumát arra hivatkozva, hogy az állampárti titkosszolgálat III/II-es csoportfőnökségén dolgozó Kivágóné a "megszűnő kommunista diktatúra kiszolgálója volt."

Így Tiba Zsolt főjegyzőnek, a Fővárosi Választási Iroda vezetőjének kellett értelmeznie, mikortól számít egyáltalán képviselőnek. A főjegyző szerint a politikus a Legfelsőbb Bíróság május 4-i döntésétől kezdődően lett a közgyűlés tagja, mivel a bíróság ekkor utasította el a Jobbik felülvizsgálati kérelmét. A Jobbik ugyanis hiába támadta meg Kivágóné mandátumát az Országos Választási Bizottságnál, majd a bíróság is nemet mondott a felülvizsgálati beadványára.

Kevés időre, de teljes jogú

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya pénteken megerősítette: Kivágó Iván Györgyné május 4-től május 15-ig volt képviselő. Ennyi idő még ahhoz is kevésnek bizonyult, hogy a Budapest portálon a közgyűlés szocialista tagjainak névsorába egyáltalán kikerüljön a neve. A sajtóosztály pénteken kérdésünkre megerősítette, hogy az eskütétel után villámgyorsan bejelentett lemondás miatt már nem írták ki nevét a fővárosi képviselők sorában.

"Bármennyi időről van is szó, ez alatt teljes jogú képviselő volt" - mondta az [origo]-nak Lövétei István alkotmányjogász. Így - bár csak egyetlen közgyűlés erejéig vett részt a fővárosi ügyek intézésében - a törvények értelmében támadhatatlan a mandátuma, hiszen megválasztása érvényes volt. "Nincs részletszabály az ilyen kirívóan rövid pályafutásra, elvben erre az időre mindazok a jogok megilletik, mint amelyek más képviselőknek járnak" - mondta az alkotmányjogász.

Így a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjára és juttatásaira vonatkozó törvény értelmében Kivágónét erre az időre többek között tiszteletdíj illeti meg. Megkérdeztük, hogy mennyi javadalmazást kap a politikus a 12 napos jogviszonyért, illetve azért, hogy részt vett és szavazott a csütörtöki közgyűlésen. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya szerint "a 12 napra kap bruttó 44 114 forintot. Bár szerintük semmilyen természetbeni juttatásra nem volt jogosult, ennek ellentmond, hogy - a törvény értelmében - teljes jogú képviselőként Budapesten belül ingyen utazhat, vagy ingyen juthat hozzá a "képviselői tevékenységet segítő közlöny, kiadvány, szakfolyóirat" előfizetéshez.

Forrás: MTI
Elégedett szocialisták a közgyűlésen, balra Kivágóné

Lövétei István szerint Kivágóné javadalmazása nem jogellenes, de az alkotmányjogász úgy fogalmazott, szerinte a joggal való visszaélés határait súrolná, ha az egyetlen, ténylegesen képviselőként töltött napért pénzt vagy valamilyen többletjuttatást venne fel. Az önkormányzat sajtóosztálya szerint Kivágóné saját javadalmazásáról nem nyilatkozott: "a lemondását tartalmazó levélben nem tett említést arról, hogy mandátuma mellett lemondana a tiszteletdíjáról is".

Kivágó Iván Györgyné külsős bizottsági tagként már több mint két éve részt vesz a közgyűlés munkájában. Csütörtöki eskütételekor Demszky Gábor főpolgármester átadta az ülés vezetését szocialista helyettesének, az ülést vezető Horváth Csaba előtt viszont kétszer is esküt kellett tennie az új képviselőnek, mert egy baki miatt véletlenül először az önkormányzat külső bizottsági tagjainak esküjét tette le. Közben a Fidesz-KDNP-frakció tagjai kivonultak az ülésteremből, az utcán pedig néhány ember Kivágóné képviselősége ellen demonstrált, az Internacionálét játszották le egy hangszóróval felszerelt gépkocsiból.

Az MSZP köszönte szépen

A Hunvald helyett beugró Kivágónénak hála, a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén több hónapos huzavona után elfogadta a fővárosi önkormányzat több mint 531 milliárd főösszegű, ez évi költségvetését. A büdzsére a szocialista Steiner Pál javaslatára - név szerinti szavazással - az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők voksoltak igennel. A jelenlévő három MDF-es képviselő elutasította a költségvetést, a Fidesz-KDNP frakciószövetség pedig még a vita elején elhagyta a termet.

Tarlós István Fidesz-frakcióvezető "a városlakók lealázásának, komédiának" nevezte, hogy Kivágóné csak a költségvetés elfogadása érdekében tette le képviselői esküjét. Mint mondta, ehhez a "szertartáshoz" az ellenzék nem kívánt asszisztálni és kimentek a teremből. Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője viszont külön köszönetet mondott Hunvald Györgynek, amiért lemondásával megoldotta a büdzsé elfogadása körüli politikai huzavonát. Hasonlóképpen megköszönte Kivágónének, hogy az ellene zajló támadások ellenére emberileg kitartott, és a város érdekében vállalta ezt a "szörnyű procedúrát".

Az ülést követően jelentette be a frissen felesketett képviselő, hogy a személyét és családját ért inzultusokkal és szavainak kiforgatása miatt pénteken benyújtja lemondását, "ha ennyire nem szívesen" látják itt. Megjegyezte, hogy Demszky Gábor bizonyára azért nem vállalta, hogy felolvassa neki az eskü szövegét, mert "bizonyára nem szeret esketni", de jó, hogy a szocialista helyettes előtt tehette le képviselői esküjét. Első és utolsó közgyűlési napján arról is beszélt, örül, hogy szavazatával hozzájárult a főváros költségvetésének elfogadásához, amit átnézett, és "felelősséggel döntött".