Megint leszavazták a főügyészt Kuruc.info-ügyben

Vágólapra másolva!
Nem fogadták el hétfőn a parlamenti képviselők Kovács Tamás legfőbb ügyész interpellációra adott válaszát. Kovácsot arról kérdezték, miért csak akkor indul eljárás a Kuruc.info portálon közzétett személyes adatok miatt, ha ügyészek és bírák érintettek.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a parlamentben leszavazták a képviselők Kovács Tamás legfőbb ügyész válaszát, melyet Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő interpellációjára adott. Gusztos arról kérdezte a legfőbb ügyészt, miért van az, hogy tudomása szerint ha a Kuruc.info internetes portálon ügyészek és bírák elérhetősége jelenik meg, akkor "kétely nélkül", hivatalból eljárást indítnak, míg ha civilek, más közszereplők adatait hozzák nyilvánosságra, az eljárás minden esetben elmarad.

Kovács Tamás azt felelte, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény szerint az ügyész kizárólag a hivatali hatáskörében tudomására jutott adatok alapján, illetve feljelentésre rendelhet el nyomozást. Kovács azt mondta: nincs valóságalapja annak a vélekedésnek, hogy más joggyakorlatot folytatna az ügyészség, ha bírák, ügyészek a sértettek, mint egyébként. Ezt az adatok is cáfolják - tette hozzá.

Kovács szerint a személyes adattal való visszaélést csak annak a négy bírónak és egy ügyésznek az ügyében látták megalapozottnak, akiknek a nevén és fényképén kívül egyéb adatait is közzétették. Nem emeltek viszont vádat azokban az ügyekben, amikor csak bírák, ügyészek nevét, beosztását, szolgálati helyét és tárgyaláson készült fényképét tették közzé, mert ezek bárki számára jogszerűen hozzáférhetőek. Az ügyészség szerint nem valósult meg bűncselekmény azon bírák és ügyészek sérelmére sem, akiknek nem a valós vagy aktuális lakcímét, telefonszámát szerepeltették. Kovács közölte: a jogosulatlan vagy céltól eltérő adatkezelés csak akkor valósít meg bűncselekményt, ha ezzel más vagy mások érdekeit jelentősen sértik. A személyes adatok jogsértő módon való megjelenítése önmagában nem minősül bűncselekménynek, ahhoz az is szükséges, hogy azonosításra minden tekintetben alkalmas legyen az adat - magyarázta.

Horn Gábor SZDSZ-es képviselő nyílt levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy a honlapon jelenleg is találhatók személyes adatok. A legfőbb ügyész azt mondta: ez a nyílt levél feljelentésnek minősíthető, megalapozhatja a nyomozás elrendelését. Kovács azt állította, hogy már megtette a szükséges intézkedéseket a levélben foglaltak kivizsgálására.

A választ a parlament 169 igen, 159 nem szavazat és 22 tartózkodás mellett utasította el. Igennel szavazott az összes KDNP-s politikus, Pelczné Gáll Ildikó kivételével az összes fideszes képviselő, valamint 16 szocialista képviselő. A tartózkodók a független Csapody Miklós kívételével valamennyien MSZP-s politikusok voltak. A többi szocialista képviselő, Dávid Ibolya MDF-pártelnök és az SZDSZ tagjai nemmel szavaztak.

Kovács Tamást korábban is kérdezte már Gusztos a Kuruc.infóval kapcsolatban. Április 27-i interpellációjában azt tudakolta: tud-e a legfőbb ügyész a Kuruc.info létezéséről, és mi kellene ahhoz, hogy hivatalból indítson eljárást az ügyészség a honlap miatt, amelyen Gusztos szerint erőszakos, garázda, kirekesztő, szélsőjobboldali tartalmak olvashatók. Kovács akkor is azt válaszolta, hogy az ügyészség csak akkor rendelheti el a nyomozást, ha hivatali hatáskörben jutott tudomására a bűncselekmény. A választ április 27-én is leszavazták.

Leszavazták Kovács interpellációs válaszát március 3-án is, mikor az SZDSZ-es Bőhm András a Teve utcai rendőrszékház elleni támadással kapcsolatos vizsgálat elhúzódását kifogásolta.