Megszavazta a parlament Bajnai csomagját

Vágólapra másolva!
Megszavazta hétfőn az Országgyűlés a Bajnai-kormány adócsomagját. Ennek értelmében az áfa felső kulcsát 20-ról 25 százalékra emelik, a munkáltatói járulék öt, a táppénz pedig tíz százalékkal csökken. A parlament elfogadta a nyugdíjtörvény módosítását is, ezzel megszűnt a 13. havi nyugdíj, és néhány éven belül emelkedni fog a korhatár is.
Vágólapra másolva!

Hétfőn este az Országgyűlés 201 igen, 166 nem és 4 tartózkodás mellett megszavazta a Bajnai-kormány adócsomagját. Az adótörvények úgy módosulnak, hogy a munkáltatói terheket csökkentik, miközben a fogyasztási adók egy részét növelik. A nyugdíjtörvény változásait 199 képviselő támogatta, 163-an szavaztak nemmel, 8-an tartózkodtak.

Az adótörvényeket az MSZP és az SZDSZ képviselői mellett a fideszes Ágh Péter is megszavazta. Tartózkodott a szocialisták közül Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere, illetve a független Császár Antal, Gyenesei István és Tóth András. Warwasovszky nemmel szavazott a nyugdíjtörvény módosítására is, a volt MDF-es független képviselők és az MSZP-s Farkas Imre tartózkodtak. Nem volt jelen Szili Katalin házelnök, valamint Szirbik Imre, Karsai József és Szabó Gyula MSZP-s képviselők.

Az MSZP-frakció dönt majd arról, hogy milyen büntetést szab ki azokra a képviselőkre, akik a képviselőcsoport döntésével ellentétesen, vagy nem szavaztak a nyugdíjtörvénynél - mondta Mesterházy Attila frakcióvezető hétfőn este az MTI-nek. A frakciószabályzat szerint az etikai bizottság fogja megvizsgálni a képviselők ügyét, akik a képviselőcsoport döntésével ellentétesen szavaztak, a testület tesz javaslatot az esetleges büntetésre, amelyről a frakcióülésen döntenek.

Nő az áfa, megszűnt a 13. havi nyugdíj

Az általános forgalmi adó (áfa) felső kulcsa 20-ról 25 százalékra nő július elsejétől. Bevezetnek egy középső kedvezményes, 18 százalékos kulcsot is, amely a tejre, tejtermékekre, kenyérre, pékárukra, illetve a távhőszolgáltatásra lesz érvényes, de az utóbbit csak augusztus 1-jétől. A gyógyszerekre, könyvekre, napilapokra vonatkozó 5 százalékos, kedvezményes kulcs megmarad.

A személyi jövedelemadó (szja) alsó sávhatára, a korábbi elképzeléseknek megfelelően január 1-jéig visszamenőleg 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedik. A 18 és 36 százalékos adókulcs megmarad. A munkáltatói járulék július 1-jétől a minimálbér kétszereséig öt százalékkal, 32-ről 27 százalékra csökken. A táppénz mértéke egységesen tíz százalékkal csökken.

A nyugdíjtörvény módosításával július 1-jétől megszűnik a 13. havi nyugdíj, a második, novemberben esedékes részletet már nem folyósítják. A 13. havi juttatás helyett nyugdíjprémiumot vezetnek be, ami csak gazdasági növekedés esetén emelné az infláció felett a járandóságokat. Változnak a nyugdíjindexálás, vagyis az évenkénti nyugdíjemelés szabályai is. Az 1952 után születettek esetében 2010-től évente hat hónappal emelkedik a nyugdíjkorhatár, a jelenlegi 62-ről 65 évre.