Elszámolástól tart a baloldal Orbán Viktor szerint

Vágólapra másolva!
A baloldal attól fél, hogy a Fidesz túl nagy többséget szerez a jövő évi választásokon - mondta Orbán Viktor egy szombati rendezvényen. A fidesz elnöke szerint győzelmük esetén a kétharmados többséget arra használnák, hogy a demokráciát erősítsék. A pártelnök ismét a jelenlegi kormány elszámoltatását ígérte.
Vágólapra másolva!

Ha a Fidesz a jövő évi választások eredményeként kétharmados többséget kap a parlamentben, akkor élni fog ezzel a lehetőséggel, hogy ezáltal megerősítse a demokráciát - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szombaton Budapesten. "Használni fogjuk természetesen a választópolgárok által nekünk odaítélt bizalmat, amilyen mértékben odaítélik azt a számunkra"- tette hozzá. Az ellenzéki politikus arról beszélt, hogy a baloldalon "prüszkölnek" attól a gondolattól, hogy a jobboldalnak úgymond túl nagy felhatalmazása lesz a következő parlamentben.

A baloldalon egyrészt az elszámoltatástól tartanak, másrészt kérdés számukra az esetleges alkotmánymódosítás, az, hogy ha olyan többsége lesz a Fidesznek, mit fog tenni - mondta Orbán Viktor. A parlamenti túlhatalommal kapcsolatban azt mondta: amikor a szocialisták 1994-ben egymagukban a parlamenti helyek 54 százalékát birtokolták, akkor még beemelték maguk mellé az SZDSZ-t, és kétharmados többségük lett. Ekkor "mindenféléket műveltek ott az alkotmánnyal, rögtön első helyen a soron következő önkormányzati választásokra vonatkozó választási törvényt alakították át" - mondta a Fidesz elnöke.

Mint mondta, a demokrácia része az elszámoltatás, így ha valaki befejezte a kormányzást, akkor számot kell adni arról, hogy mit végzett. A számonkérés egy részt a szavazáskor az állampolgárok elvégzik, ám a másik részét az illetékes hatóságoknak kell elvégezniük. Mint mondta, ez történt 2002 után is, hiszen a Fideszt elszámoltatták. "Ha valaki, akkor én tudnék mesélni arról, hány hónapig jártam mindenfajta bizottságok elé" - mondta Orbán, hozzátéve, hogy száznegyven kormányzati vizsgálatot indítottak a volt kormány feltételezett ügyeivel kapcsolatban.

A Fidesz elnöke hivatkozott a pécsi polgármester választásra is, ahol a fideszes Páva Zsolt nagyarányú győzelmet aratott Szili Katalin szocialista jelölttel szemben. Mint mondta, a június 7-ei választással összefüggésben megerősítést kaptak Pécs városától, mégpedig a részvétel miatt. "Pécs azt üzente az országnak, hogy van értelme elmenni szavazni. Van értelme részt venni a választáson, és akik (..) változtatni akarnak, azok nem is nagyon tehetnek mást, mint elmennek, és részt vesznek a választáson" - fogalmazott a politikus.

Orbán Viktor kitért a Bajnai-kormány ingatlanadóra vonatkozó terveire is. Mint mondta, az elmúlt napokban az látható, hogy mindenki mondja a magáét a kormány terveiről, kivéve az érintetteket, szerinte viszont itt az ideje, hogy a dolog eldöntését az emberekre bízzák. Nem vitatkozni kell az ingatlanadóról, hanem szavazni róla - javasolta. "Június 7-én az EP-választáskor nemcsak európai képviselőkről, hanem az ingatlanadó jövőjéről is érdemes szavaznunk" - mondta a Fidesz elnöke, aki megismételte a párt korábban bejelentett ígéretét, miszerint hatalomra kerülésük esetén eltörölnék az adót, ha a mostani kormány bevezeti.