Vágólapra másolva!
Az olaszliszkai gyilkosság két vádlottjának felmentését kérték ügyvédeik. Egyikük többek között azzal érvelt, hogy védence még nem töltötte be tizenhatodik évét, a másik ügyvéd pedig a vallomások ellentmondásosságára hivatkozott.
Vágólapra másolva!

Az olaszliszkai gyilkosság nyolc vádlottja közül kettő felmentését kérték ügyvédeik, akik szerint védenceik ártatlanok. 2006. október 15-én Szögi Lajos tiszavasvári tanárt gyermekei szeme láttára verték agyon a Borsod megyei Olaszliszkán. (A gyilkosság után a helyszínen készült riportunkat itt megtalálja.) A bűncselekmény előzménye, hogy a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de - mint később kiderült - nem sérült meg. A vád részben társtettesként, részben felbújtóként, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság.

Ormay Gábor, a negyedrendű vádlott ügyvédje szerint védence a tragédia idején még nem volt 16 éves, tehát fiatalkorúnak számított. A vádlott tagadja az ellene felhozott vádakat és a terhére rótt bűncselekményt, tárgyi bizonyítékok sem támasztják alá bűnösségét - mondta. Az ügyvéd a bíróságtól azt kérte, hogy mentse fel, vagy ha mégis úgy ítéli meg, hogy részt vett a tiszavasvári tanár meggyilkolásában, akkor a lehető legalacsonyabb büntetést szabja ki rá - amelyet egyébként már le is töltött.

Az ügyvéd egyébként úgy vélte, az eset "mindenképpen brutális", véleménye szerint tömeghisztéria alakult ki a gyilkosság idején. A bántalmazásban - mint mondta - az elkövetők próbáltak "dicstelen szerephez" jutni. Hozzátette, ő "kimondja, amit más nem", hogy "a cigány elkövetők az értelmetlen pusztításra igencsak hajlamosak, és ha sok cigány van együtt, rendkívül bátrak".

Gadus Csaba, a hatodrendű vádlott védője szerint ellentmondásosak voltak a férfi elleni vallomások. A meggyilkolt tanár lányának vallomását többször idézte: a lány a vádlottról úgy nyilatkozott, látta a helyszínen, de nem említette bántalmazóként. Idézett egy titkos hanganyagot is, amelyben az ügy két másik vádlottja arról beszél, hogy védencét "be kell mártani".

Az ügyvéd szerint ezek alapján fel kell menteni védencét, mert nem lehet megállapítani, hogy a férfi "részese lett volna a bántalmazásnak". Ha mégis bűnösnek találja a bíróság, akkor is fel kell menteni az emberölés vádja alól, és el kell határolni a testi sértés vádját a gyilkosságétól - mondta.

A vád képviselője, Miskolci László szerdán közölte, hogy milyen büntetést kér a vádlottakra. Az elsodort kislány apjára életfogytig tartó fegyházbüntetést, öt vádlottra tizenöt év fegyházat kért, kettőre pedig fiatalkorúak börtönében letöltendőt. (Erről bővebben itt olvashat.)