Olajszennyezés érkezik Szlovákiából a Bodrogon

Vágólapra másolva!
Kárelhárításra készülnek a vízügyi szakemberek a Bodrogon, miután Szlovákiában hidraulikus olaj került a folyóba. A szlovák vízügyesek megpróbálták felfogni a szennyezést, de nem jártak sikerrel.
Vágólapra másolva!

Hidraulikus olaj került a Bodrog folyóba Szlovákiában, Ladmovce-i kikötőben, amikor egy elsüllyedt kotróhajó kiemelését végezték - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉKÖVIZIG). Az olaj mennyisége egyelőre nem ismert, a szlovák vízügyi szakemberek megkezdték a kármentesítést.

Mivel a baleset helyszínén nem sikerült teljes egészében lokalizálni a kiömlött olajmennyiséget, az ÉKÖVIZIG este hattól harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a Bodrog felső szakaszára. A vízügyi szakemberek jelenleg helyszíni szemlét tartanak a Bodrog határmenti szakaszán, és megkezdték a felkészülést az esetleges kárelhárításra.

Szükség esetén a folyón keresztbe kifeszített, a vízfelszínen úszó szennyezés eltávolítására szolgáló úgynevezett "vikoma" merülő fal és "sanol" olajfelszívó hurka segítségével távolítják el az érkező olajszennyezést.