Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Lengyel Zoltán képviselőt

Vágólapra másolva!
Hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt két évre felfüggesztve nyolc hónap börtönbüntetést kapott Lengyel Zoltán független országgyűlési képviselő első fokon. Lengyel Zoltán kijelentette, nem ütötte meg a rendőrt, de indulatosságával túlreagálhatta a történteket. A képviselő ügyvédje szerint Lengyel kakasharcot vívott a rendőrökkel.
Vágólapra másolva!

Nyolc hónap szabadságvesztésre ítélte két évre felfüggesztve Lengyel Zoltán független országgyűlési képviselőt hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt kedden első fokon, nem jogerősen a Budai Központi Kerületi Bíróság.

Lengyel Zoltán ellen az I. kerületi rendőrkapitány 2007 júliusában tett feljelentést. 2007. július 8-án késő este a budai Vár alatti alagút kijáratánál férfi (aki akkor a Fidesz országgyűlési képviselője volt) megütötte a vele szemben szabályosan intézkedő rendőrt. Az intézkedésre a rendőrök szerint azért volt szükség, mert az autót vezető Lengyel Zoltánnál nem voltak személyes iratok.

Az ügyészség még a döntés előtt felfüggesztett börtönbüntetést kért, míg a védőügyvéd szerint a bíróságnak "rosszallását" kellene kifejeznie a vádlott viselkedése miatt. Lengyel Zoltán az utolsó szó jogán kijelentette, hogy bűncselekményt nem követett el, rendőrt nem ütött meg, de indulatosságával túlreagálhatta a történteket. Tartotta magát ahhoz, amit korábban mondott, vagyis, hogy az őt igazoltató rendőrök kirángatták autójából, majd sérüléseket okoztak neki.

Társadalmi elvárás az országgyűlési képviselőkkel szemben, hogy példamutatóan viselkedjenek, Lengyel Zoltán azonban nem mutatott jó példát 10 millió magyarnak, akiknek a képviseletére esküdött fel - indokolta az ügyész, hogy miért kért szigorúbb büntetést. Magyar György védő szerint abban, hogy az egyszerű szabálysértési intézkedés konfliktussá fajult, mindkét fél hibás, mert a "kakasharcban" mind a ketten meg akarták mutatni, "ki a legény a gáton".

A védő utalt a bíróság által meghallgatott orvos szakértői véleményre is, amely szerint Lengyel Zoltán pánikbetegségben szenvedett, rossz fizikai és idegállapotban volt, és ez is befolyásolhatta a viselkedését.

Lengyel Zoltán korábban fideszes, majd MDF-es képviselő volt, jelenleg független.