Szonda Ipsos: Tovább gyengült az MSZP

Vágólapra másolva!
Egymillió alá esett az MSZP-t támogatók tábora a Szonda Ipsos új közvélemény-kutatása szerint, melyet a csütörtöki Népszabadság ismertet. Miközben a szocialisták népszerűsége ebben a kormányzati ciklusban most a legalacsonyabb, a Fidesz még több szimpatizánst szerzett. A felmérés szerint a kisebb pártok közül a Jobbik a legesélyesebb arra, hogy bekerüljön az Európai Parlamentbe.
Vágólapra másolva!

Már csak a választásra jogosultak 11 százaléka, körülbelül 900 ezer ember szavazna az MSZP-re, ha most vasárnap lennének a választások - ismerteti a csütörtöki Népszabadság a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatását. Ebben a kormányzati ciklusban ennyire még nem állt rosszul az MSZP.

Míg az új kormány első intézkedései és tervei hatására tovább csökkent a szocialisták támogatottsága, a Fidesz tábora bővült, az emberek 38 százaléka, körülbelül 3 millióan szavaznának rá. A biztos pártválasztók körében még nagyobb a Fidesz előnye, 67-21 arányban vezet az ellenzéki párt. A Fidesz fölénye minden társadalmi csoportban megvan. A régebben a szocialisták bázisát erősítő nyugdíjasok körében is kétszer annyian választanák az ellenzéki pártot, mint az MSZP-t, de a falvakban, a fizikai munkások és az 50 év alattiak között az előnye hat-hétszeres.

A június 7-i európai parlamenti választáson az MSZP-sek 60, a fideszesek 58 százaléka tervezi a részvételét. Az összes választókorú ember 39 százaléka ígéri biztosra a részvételét a választáson. A Szonda Ipsos felmérése szerint a többi párt közül a Jobbik a legerősebb, nagyobb az esélye a bekerülésre az Európai Parlamentbe, mint az SZDSZ-nek és az MDF-nek. A Jobbik-szavazók nem csak többen vannak, hanem az aktivitási szintjük is magasabb.