Nem engednek vasfüggönyt építeni a Terror Háza elé

Vágólapra másolva!
Nemet mondott a fővárosi önkormányzat városképvédelmi bizottsága arra, hogy a hajdani vasfüggönyt szimbolizáló alkotást helyezzenek el a Terror Háza Múzeum előtt. Az Andrássy úton található múzeum tervét korábban a kerület támogatta.
Vágólapra másolva!

Nem helyezhető el az 1949-1989-es történelmi korszakot megidéző vasfüggöny-kompozíció a Terror Háza Múzeum előtti zöld területen - így döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága. A múzeumot működtető alapítvány kérelmét a szocialista Horváth Csaba főpolgármester-helyettes helyszíni előterjesztése alapján utasította el az MSZP-SZDSZ-többség.

A VI. kerület ugyancsak MSZP-SZDSZ többségű képviselő-testülete és a helyi tervtanács - amelynek tagja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal képviselője is - április végén támogatta, hogy a világörökség részét képező területen a volt vasfüggönyt szimbolizáló alkotást állítsanak fel.

Ughy Attila fideszes bizottsági elnök szerint kifejezetten politikai okból utasította el az MSZP-SZDSZ többség, hogy a vasfüggöny lebontásának 20. évfordulójára emlékeztető performanszot elhelyezzék a Terror Háza Múzeum előtt. A fideszes politikus azt mondta, a szocialistákat érzékenyen érintik a Terror Háza Múzeummal összefüggő kérdések. Ezért és nem a térség további környezeti terhelésének megakadályozása érdekében utasították el a kérelmet - tette hozzá.

Horváth Gyula szocialista alelnök azonban az mondta, hogy a többség a nem éppen esztétikus látványú, rozsdás vasláncokból álló szobrot az adott helyen nem, de a főváros más részén elképzelhetőnek tartja. Szerinte nem célszerű, hogy egy térségben ilyen töménységben jelenjenek meg olyan jelképek, emlékművek, amelyek egy bizonyos kort jelképeznek. Az elutasítás mellett érvelők a kompozíció balesetveszélyesnek is tartják, mert az nagy rendezvények esetén veszélyt jelenthet a tömeg számára - tette hozzá.

A múzeum közalapítványa által felkért F. Kovács Attila építész-belsőépítész egyik tervét a Budapest Galéria bírálóbizottsága is támogatta. A szakértők szerint a felállításra javasolt 380 centiméter hosszú, 296 centiméter magas és 80 centiméter széles kompozíció, a brutális, rozsdás lánctömeg hatásosan képes érzékeltetni azt, hogy Magyarországot 40 éven át vasfüggöny néven ismert határzár választotta el Nyugat-Európától.

2003-ban már hosszú jogi vita lett abból, hogy a Terror Háza Múzeum homlokzatához hozzáépítettek egy úgynevezett pengefalat. A fővárosi önkormányzat lebontatta volna a falat, és a szocialista terézvárosi polgármester, Verók István vissza akarta vonni a pengefalra korábban kiadott engedélyt, arra hivatkozva, hogy másfél évvel korábban szabálytalanul döntött az akkori, fideszes többségű képviselő-testület. A fal végül maradhatott.