Nem a menzán elfogyasztott étel okozta a veszprémi fertőzést

Vágólapra másolva!
Még mindig nem tudják, mi okozta a múlt heti calicifertőzést Veszprémben, miután kiderült, hogy az eddig fertőzési gócpontnak tartott menzán felszolgált ételekben nincs vírus. Múlt héten a ballagás előtt összesen több mint nyolcvan diák és tanár lett rosszul.
Vágólapra másolva!

Nem a Bakony Gaszt Zrt. veszprémi menzáján felszolgált ételek okozták a diákok körében a tömeges calicivírus-fertőzést a ballagások előtti napon - közölte Kolaj Ágnes veszprémi tiszti főorvos szerdán. Ezt az ételmintákon elvégzett vizsgálatok egyértelműen igazolták, a menzán a múlt héten kedden, szerdán és csütörtökön felszolgált ételek mintáinak bakteriológiai vizsgálati eredménye is negatív lett. A konyhán végzett vizsgálatok sem tártak fel hiányosságokat - mondta a tiszti főorvos, hozzátéve, hogy továbbra is keresik a fertőző gócot.

Kolaj Ágnes ismételten arra figyelmeztetett, mennyire fontos a folyamatos fertőtlenítés, a gyakori kézmosás, s az, hogy a beteg ember maradjon otthon, ne menjen közösségbe. A calicifertőzés tünetei közt a hányást és hasmenést említette elsősorban, de hőemelkedése is lehet a betegnek.

A tiszti főorvos szerint tömeges megbetegedésről már nem lehet beszélni, de a diákok közül jó néhányan még calicivírussal fertőzöttek.

A járványszerű megbetegedés múlt héten hat veszprémi középiskola, valamint egy kollégium diákjait és tanárait érintette, a fertőzés miatt közel nyolcvanan jelentkeztek a háziorvosoknál, hatan kórházba is kerültek. Többen a ballagás előtt, csütörtökön és pénteken lettek rosszul, volt, aki emiatt a hétfői írásbeli érettségin sem tudott megjelenni.