Vágólapra másolva!
Péntek délutántól nyomtatják a június 7-i európai parlamenti választás szavazólapjait az Állami Nyomdában. A biztonsági elemekkel ellátott lapokon az első a Fidesz-KDNP közös listája, az utolsó az MDF lesz. A csütörtöki ülésen az OVB-tagok a logók méretéről vitáztak, végül találtak egy elfogadható változatot.
Vágólapra másolva!

Megkezdték a szavazólapok kinyomtatását a június 7-i európai parlamenti (EP) választásra péntek délután az Állami Nyomdában - közölte az Országos Választási Iroda vezetője az MTI-vel. Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtökön fogadta el a szavazólap adattartalmát, és mivel a péntek délután négy órás határidőig az erről szóló határozatot nem támadta meg senki, jogerőssé vált.

A szavazólapon az első helyen a Fidesz-KDNP közös lista szerepel, ezt követi az SZDSZ, az MCF Roma Összefogás Párt, a Magyar Kommunista Munkáspárt (Munkáspárt), az MSZP, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt (LMP-HP) közös listája, a listát az MDF zárja. A pártok sorrendjét sorsolással határozták meg.

A szavazólapon szerepel a pártok emblémája, a karika, amelynek beikszelésével a szavazat elhelyezhető, a párt bíróságon bejegyzett neve és rövidítése, valamint a 22 (vagy annál kevesebb) jelölt neve. A szavazólapon egymás mellett szerepel a nyolc pártlista, így a szavazólap mintegy másfél fekvő A4-es papír méretű lesz. A boríték mérete változatlan lesz, így a szavazólapot legalább háromszor kell összehajtani, hogy beleférjen. A szavazólapokat biztonsági elemekkel látják el: szabad szemmel nem látható uv-festékkel, valamint mikroírással jelölik meg őket.

A csütörtöki ülésen az OVB-tagok vitáztak a mintaszavazólapon megjelenő logók méretéről, de sikerült olyan változatot készíttetni, amelyet 14:2 arányban támogatni tudtak. A pártok több, korábbi választás idején is vitáztak már a logók méretéről, de mindig sikerült megállapodniuk. A vita alapja, hogy egyes pártoknak a négyzetbe, másoknak a körbe rajzolt logó kedvezne aszerint, hogy a pártjelvény milyen formájú.