Július 20-án kezdődik el a Margit híd felújítása

Vágólapra másolva!
A tervek szerint nyár közepén kezdik a Margit híd rekonstrukcióját, augusztustól a híd egyik felét le is zárják a munkák miatt - jelentette be a fővárosi önkormányzat. A hidat legkorábban jövő augusztusban nyitják meg újra. Mivel a költségvetés 2007-es árakkal tervez, és a tender eredménye még nem ismert, előfordulhat, hogy jelentősen megnőnek a költségek.
Vágólapra másolva!

Július 20-án kezdődhet meg a Margit híd felújítása, és várhatóan jövő augusztusig tart majd - közölte Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. A főpolgármesteri kabinet által hétfőn jóváhagyott terv szerint az első hetekben a munkák miatt még nem lesz forgalomkorlátozás, augusztusban azonban lezárják a híd északi felét. A híd déli felén márciustól kezdik a rekonstrukciós munkálatokat, a Margit hídon a tervek szerint 2010. augusztus végén indulhat meg újra a közúti forgalom.

Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármester-helyettesnek a kabinet elé benyújtott tájékoztatója szerint a Margit híd rekonstrukciójának teljes költsége több mint 14,8 milliárd forint lenne. Ez magasabb, mint a fővárosi közgyűlés által korábban meghatározott 13 milliárd forintos keret, amelyből 12 milliárd az uniós projekt - tehát a főváros ennek felét, hatmilliárdot remél az EU-tól - a többi pedig a kapcsolódó beruházás. A főpolgármester-helyettes javaslatában ugyanakkor jelzi azt is, hogy az árak 30-50 százalékkal is növekedhetnek, mert azok a Főmterv Zrt. 2007-es becslésére épülnek.

Nyáry Krisztián az [origo]-nak azt mondta, egyelőre nem tudnak pontos számot mondani, hiszen még nem zárult le a kivitelezői tender. A pályázat eredményét várhatóan néhány héten belül hirdetik ki. Nyáry szerint egyelőre lehetetlen megbecsülni milyen hatásokkal jár az áfa emelés, az acél árának növekedése vagy éppen a kevés építőipari megrendelés miatt kialakult éles verseny.

A kommunikációs igazgató nem akart találgatásokba bonyolódni arról, mi történik, ha a legkedvezőbb ajánlat is magasabb, mint az eredetileg tervezett összeg. A korábbi pályázatok tapasztalatai alapján azonban ilyen helyzetekben a közgyűlésnek kell döntenie: vagy eredménytelennek nyilvánítja a pályázatot és új tendert ír ki - ez azt jelentené, hogy az idén már biztosan nem indul el a felújítás -, vagy pénzt csoportosít át a költségvetésben, esetleg megpróbál a beruházáson belül megspórolni és átcsoportosítani valamennyi pénzt.