Leszavazta Hillert az emberi jogi bizottság

Vágólapra másolva!
Főként a romák integrációjára fordított pénzekről, a Katapult Mentorprogramban talált hiányosságokról, illetve az egyházi iskolák finanszírozásáról faggatták a képviselők a parlament emberi jogi bizottságában Hiller István oktatási minisztert. A testület végül nem fogadta el a miniszter éves beszámolóját.
Vágólapra másolva!

Nem fogadta el Hiller István oktatási miniszter éves beszámolóját az Országgyűlés emberi jogi bizottságának keddi ülésén. A képviselők 9 igen, 8 nem és 1 tartózkodás mellett nem szavazták meg a miniszteri beszámolót.

A miniszter több ellenzéki képviselőtől is kapott kérdéseket az Állami Számvevőszék (ÁSZ) romák integrációjára és a felhasznált források hasznosulására vonatkozó megállapításairól. Többen felvetették, hogy az ÁSZ jelentése szerint az elmúlt tíz évben az erre a célra fordított forrásoknak csupán alig 10 százaléka jutott ténylegesen a romákkal kapcsolatos programokra. Kérdezték a minisztert a Katapult Mentorprogram körüli visszásságokról és a kirobbant botrány felelőséről is.

Varga József fideszes képviselő idézte Mohácsi Viktória SZDSZ-es EP-képviselőt, aki azt mondta, hogy az elmúlt időszakban 60 milliárd forint tűnt el, s a szálak a tárca vezetőjéig vezetnek. Azt kérte, nyugtassa meg Hiller István, ez nem igaz. A tárcavezető válaszában tévesnek és valótlannak nevezte Mohácsi Viktória állításait. Hiller szerint semmilyen anyagi visszaélés nem történt a Katapult Mentorprogramban. Bár voltak szabálytalanságok, közpénz nem tűnt el - mondta a miniszter.

Hiller István éves beszámolójában egyebek mellett azt mondta, az oktatási tárca és az egyházak viszonya rendezett és kiegyensúlyozott. Mint mondta, az egyházak finanszírozásának 1+1 százalékos rendszere igazságos, helyes és jól működik. A miniszter szólt arról is, hogy a tárca kidolgozott egy javaslatot az egyházi kiegészítő közoktatási normatíva átalakítására, de az erről szóló kormányrendelet nem született meg.