Felosztják egymás között az MDF tisztségeit a pártok

Vágólapra másolva!
Szili Katalin házelnök szerint küszöbön áll a parlamenti pártok megegyezése arról, hogy milyen arányban osszák fel a megszűnt MDF-frakció bizottsági és egyéb parlamenti tisztségeit. A párt képviselői frakció nélkül kevesebb pozíciót kapnak.
Vágólapra másolva!

Megállapodhatnak a parlamenti pártok a megszűnt MDF-frakció parlamenti posztjairól és azok egymás közti elosztásáról - közölte csütörtökön Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. Szili - miután egyeztetett a frakcióvezetőkkel - elmondta: a Fidesz és a KDNP egy bizottsági elnöki és két bizottsági alelnöki posztot kapna meg, az MSZP-nek pedig egy bizottsági alelnöki tisztség és két országgyűlési jegyzői hely jutna. A frakciók hétfőn válaszolnak arra, hogy elfogadhatónak tartják-e a javaslatot.

Szili Katalin az MDF-frakció megszűnése után kezdett egyeztetést a maradék négy képviselőcsoporttal az MDF-esek által betöltött parlamenti tisztségekről, mivel azok a frakció megszűnésével felszabadultak. Az újraelosztáshoz meg kell egyeznie a négy frakciónak, ugyanis csak így lehet módosítani a 2006-ban, az Országgyűlés megalakulásakor kötött politikai megállapodást.

Az Országgyűlésnek jelenleg 18 állandó bizottsága van, amelyből nyolcnak van MSZP-s elnöke: ilyen az alkotmányügyi, a gazdasági, a szociális, az egészségügyi, az önkormányzati, az oktatási, a foglalkoztatási és a mentelmi bizottság. A maradék 9 bizottság közül kettőnek SZDSZ-es, egynek KDNP-s, hatnak pedig fideszes elnöke van. Viszont a környezetvédelminek még nincs elnöke, mivel a posztot korábban az MDF-es Katona Kálmán töltötte be.

Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum korábbi frakcióvezetője szerdán jelentette be, hogy az MDF lemondott frakciójának újjáalakításáról, miután három képviselője, Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András nem akart ahhoz csatlakozni. Mivel a képviselők nem kívántak csatlakozni a parlamenti frakcióhoz, Herényi szerint a párt alapszabálya alapján törölték őket az MDF-ből. A döntés jogosságát a képviselők vitatják.

A 2006-os választások után az MDF-frakció 11 képviselővel kezdte meg a munkát. 2008 szeptemberében kizárták Almássy Kornélt, majd október 10-én a Tisztelet Társasága által delegált Vas János jelentette be, hogy átül a függetlenek közé. Ezzel a frakció létszáma a házszabályban meghatározott tíz fő alá csökkent, de októberben Lengyel Zoltán korábban fideszes, majd független országgyűlési képviselő csatlakozásával a létszám ismét tízre nőtt.

A képviselői mandátumáról 2009. február 1-jén lemondott Boross Péter helyét márciusban Dragon Pál foglalta el. Alig hat napra rá Csáky András bejelentette, hogy kilép a Magyar Demokrata Fórumból, mert nem értett egyet azzal a döntéssel, hogy az MDF európai választási listáját Bokros Lajos vezesse. A frakcióból 16-án távozott Csáky, ezzel március 19-én az MDF önálló képviselőcsoportja megszűnt, és a volt frakciótagok átültek a függetlenek közé. Az önálló MDF-frakciót többszöri próbálkozás után azóta sem sikerült újból létrehozni.