Januárban volt már egy túszejtés - korábbi esetek

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

2009. január 13-án egy III. kerületi bankban ejtett túszt egy bankrabló. Miután elengedte a túszt, a férfi egy panelházba menekült. A kommandósok átkutatták az épület 90 százalékát, de nem találták meg a rablót.

2008. augusztus 16-án két családtagját ejtette túszul egy hajdúnánási férfi. A túszmentési akció délutántól késő estig tartott. Hosszas rábeszélés után a rendőrök gyakorlatilag kicsalogatták a túszejtőt. Az ötvenkét éves férfi pszichiátriai kezelés alatt álló beteg volt, elfogása után a mentők kórházba szállították.

2008. április 14-én édesanyját ejtette túszul egy férfi Kökényben. A nő szabadon engedéséért cserébe pedig gyerekei, volt felesége láthatását, élelmiszereket és egy személyautót kért. A rendőrök a helyszínen rávették a fiatalembert, dobja el a kését és adja meg magát. Az akció mintegy két órán át tartott, senki sem sérült meg.

2008. március 21-én kivérzett állapotban találtak rá a rendőrök a balkányi túszejtőre, miután behatoltak a bankba, ahol a férfi korábban foglyul ejtett két nőt. A férfi önmagát sebesítette meg késével. Korábban önként engedte el a két túszt, akik nem sérültek meg. A túszejtőt kórházba szállították. Ügyében a katonai ügyészség járt el, mivel kiderült: katona volt.

2008. január 18-án a Győr-Moson-Sopron megyei Tét településen kezdett lövöldözni egy férfi. A lövöldöző reggel megtámadta, fojtogatta a helyi idősek otthonának vezetőjét, mivel korábban eltanácsolta a szociális intézményből. Ezután hazament, hasba lőtt egy rendőrt, elbarikádozta magát, és több lövést is leadott házából. A kommandósok 10-kor érkeztek a kisvárosba, a túsztárgyaló többször próbált beszélni a lövöldözővel, hasztalan. A férfi pár óra elteltével fejbe lőtte magát. Kórházba szállították, de belehalt sérüléseibe.

2007. május 4-én a budapesti Széna téri OTP-bankban ejtett túszokat egy fegyveres rabló. A terrorelhárító rendőrök akciója során a rabló halálos lövést kapott, és két ügyfél is megsérült. A túszok kiszabadítása több órán át tartott. Egyiküket azt követően lőtte kézen a túszejtő, hogy a kommandósok bementek az épületbe, a másik ügyfelet pedig a túszejtő testén keresztülment lövedék sebesítette meg.

2006. februárjában túszul ejtette a zuglói családsegítő munkatársait egy férfi, aki - vallomása szerint - kilátástalannak tűnő helyzetére akarta felhívni a figyelmet a túszejtéssel, valamint az is felmerült benne, hogy nem bánná, ha a kiérkező kommandósok agyonlőnék. A rendőröktől kólát, rendőrségi hasábrádiót és egy rendőr rokonának az odahívását követelte. A bíróság 2008 februárjában öt év börtönbüntetést rótt ki a kólás túszejtőként elhíresült fiatalemberre.

Egy fegyveres csütörtök este próbált meg kirabolni egy OTP-fiókot csütörtökön Budapesten, a Nagy Lajos király útján. A támadó jelenleg is a bankfiókban van, túszt ejtett. Az esetről itt olvashat bővebben. Arról, hogy a rendőrök mit tehetnek ilyen helyzetekben, itt olvashat.